HOBBYMANIE(5)

Bezlepkové dobroty: Čokoládové banánové kostky

Co budete potřebovat:

6 vajec, 250 g krupicového cukru, 3 lžíce teplé vody, 120 ml oleje, 180 g bezlepkové mouky, 3 lžíce práškového kakaa, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; náplň: 6 až 8 banánů (dle velikosti), 2 lžíce citrónové šťávy; krém: 6 plátků želatiny, 4 lžíce vody, 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, šťáva z 1 citrónu, 400 ml smetany ke šlehání; poleva: 150 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké čokolády, 2 lžíce oleje[mks_col]

Jak na to krok za krokem:

Srdíčka na dekoraci vypichujte ze sněhobílé, tence rozválené fondánové hmoty

  1. Oddělené žloutky vyšlehejte s polovinou cukru i teplou vodou a pak do světlé pěny zašlehejte tenkým praménkem přilévaný olej. Zvlášť vyšlehejte z bílků pevný sníh a po lžících do něj zapracujte šlehačem zbylý cukr. V další misce promíchejte mouku s prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte střídavě z bílkovou pěnou stěrkou do žloutkové pěny. Těsto nalijte do pekáčku cca 25 x 35 cm s papírem na dně a tmavý piškot při 180 °C upečte (cca 15 minut). Hotový nechte v pekáčku vychladnout.
  2. Zchladlý čoko piškot poklaďte oloupanými, podélně prokrojenými banány pokapanými citrónovou šťávou.
  3. Dále připravte krém: Želatinu namočte ve vodě a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce. Tvaroh utřete s cukrem a citrónovou šťávou. V další míse vyšlehejte smetanu, vmíchejte do šlehačky vlažnou tekutou želatinu a pěnu metlou zapracujte do tvarohového základu. Jemný bílý krém rozetřete na banány na piškotovém základu, povrch uhlaďte a nechte vše v chladu ztuhnout (2 hodiny).
  4. Zchladlý základ upravte polevou, jejíž základ tvoří horká smetana vymíchaná dohladka s nalámanou čokoládou. Aby poleva získala pěkný lesk, vmíchejte do ní trochu oleje. Jakmile povrch ztuhne, rozdělte moučník nožem smáčeným v horké vodě na řezy, jež libovolně dozdobíte.

 TENTO RECEPT JSME PŘEVZALI Z ČASOPISU KNIHOVNIČKA RECEPTY 5/2016. NAJDETE V NĚM SPOUSTU DALŠÍCH NÁVODŮ A INSPIRACE N AZÁKUSKY TENTOKRÁT PŘEDEVŠÍM SMETANVÉ A TAKÉ RECEPTY NA OPRAVDU BOŽSKÉ POHÁRY. ČASOPIS SI MŮŽETE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ OBJEDNAT ZDE: >>>

Napsat komentář