HOBBYMANIE(5)

Březen, za kamna vlezem? Kdepak, hybaj na zahradu, jdeme založit trávník

Zima je pryč, dejme se do práce. Čím začít? Základem je připravit si pečlivě terén. Co k tomu budete potřebovat? Především rýč. Pokud se ale chystáte zatravnit větší plochu, pak si ušetříte spoustu času, když si půjčíte kultivátor. Stejně jako travní válec, který budete také potřebovat, vám ho pronajmou v některých hobbymarketech nebo půjčovnách, specializovaných na zahradní techniku. Nu a nachystejte si také hrábě.

Základem je rovný terén

Myslete na to, že trávník budete později upravovat sekačkou a každá nerovnost bude dělat problém. Odstraňte proto nejprve všechny hrboly, kameny i zbytky větví a kořenů. Pak přijde ke slovu rýč (práci si můžete usnadnit kultivátorem s radlicí).

Celou plochu zryjte na hloubku rýče, a to i v případě původního trávníku. Pokud je půda příliš jílovitá, zapracujte do ní cca 10 centimetrovou vrstvu písku nebo kvalitního kompostu – trávník má rád lehčí půdu. Drny pečlivě rozbijte a zpracujte.  Celou plochu potom ještě upravte hráběmi.

Jaké osivo vybrat?

Než půjdete koupit travní osivo, zvažte, jak budete trávník využívat. Výrobci už dodávají speciální směsi zaručující, že trávník bude po celou sezonu opravdu zelený a „nevyšlape“ se. Travní směsi můžete i kombinovat. Pro místa, kde předpokládáte vysokou zátěž, zvolíte jeden druh, jiný zase tam, kde příliš chodit nebudete. Z jakých směsí si můžete vybírat a na jaké plochy se hodí?
» Parková směs: Je určena spíše pro větší plochy, které nejsou často namáhány na stejných místech. Není odolná vůči sešlapávání a hodí se spíše do okrasné zahrady. Snese ale delší sucha a nemusí se tak často sekat.
» Hřištní směs: Hodí se na místo, kde budete sportovat. Je totiž namíchaná z druhů, které jsou vysoce odolné proti sešlapávání. Počítejte ale s tím, že není příliš okrasná.
» Golfová směs: Jak už název napovídá, jde o trávník, který odolá i velké zátěži, dá se sekat hodně nakrátko a působí velmi reprezentativně. Počítejte ale s tím, že takový trávník bude v budoucnu časově náročný na údržbu: Musíte ho často sekat, hnojit a dobře zalévat.
» Rekreační směs: Ta je pro běžný provoz na zahradě nejčastější volbou. Je namíchána tak, že plní nejen estetickou funkci, ale současně velmi dobře odolává zátěži.
» Luční směs: Je vhodná na místa, která chcete mít pěkná, ale nemáte čas se o trávník příliš často starat. Tedy například v okolí chaty nebo chalupy. Je připravena z travních druhů, které vypadají pěkně, i když budete trávu sekat 2 – 3krát do roka.

Kdy začít s výsevem?

Nespěchejte, počkejte až na dny, kdy teplota nepoklesne pod 8 stupňů Celsia. Důležité je, aby byla semena na ploše rozeseta rovnoměrně. Vyplatí se pořídit si sypací vozík. Nejde o velkou investici a využijete ho napořád. Už proto, že trávník potřebuje pravidelně hnojit.
Na závěr zapravte semena do půdy hráběmi plochu a zpevněte zahradním válcem. Pak už je třeba jen vydatně kropit. Po 5 – 6 týdnech budete moci poprvé začít se sekáním.

Foto: Archiv a Pixabay.com

Napsat komentář