HOBBYMANIE(5)

Chuťovky k pivu a vínu? Nabídněte salámové růžičky

Kdo by neznal šneky z listového těsta plněné uzeninou a sýrem, navrch pikantně kořeněné! Málokoho by ale napadlo, že je od nich jen malý krůček k těmto atraktivním šunkovým růžičkám. Rolují se podobně, ale z úzkých proužků listového těsta, a plátky měkkého salámu zde musí zůstat pěkně vcelku. Jejich příprava je vlastně velice jednoduchá, ale přece jen vyžaduje značnou dávku trpělivosti. V první řadě je třeba zvolit měkký salám menšího průměru (do 5 cm), případně kolečka vykrojte z větších plátků (viz postup). Použijete-li sušší typ salámu, růžičky se při pečení nerozevřou!
Kolečka pak klaďte s patřičnými přesahy na proužky listového těsta široké asi 2,5 cm, potřené rozšlehaným vejcem a posypané grilovacím kořením. Ovšem střed růžičky nezapomeňte navíjet na ještě jedno kolečko zcela srolované; bez něj by byl květ poněkud prázdný! Jakmile pak růži stočíte, posaďte ji na základnu z listového těsta, opatrně ji stlačte, upravte a propíchněte jedním či dvěma párátky. Takto upravené pak všechny v troubě upečte.

Recept na salámové růže v listovém těstě:
150 g listového těsta » 100 g měkkého salámu (např. šunkový) » 1 vejce » grilovací koření

Jak na to? Hlavně nepřipalte salám!

Obdélníkový plát těsta široký 20 cm rozdělte rádýlkem na proužky široké 25 mm, potřete celý rozšlehaným vejcem a posypte grilovacím kořením. Na každý oddělený proužek uložte v řadě za sebou 5 koleček salámu tak, aby se částečně překrývala (viz postup) a na přední konec pruhu přiložte ještě jedno stočené, jež bude tvořit střed růžičky. Odtud pak pruh s ostatními plátky salámu srolujte.
Jakmile vše stočíte, postavte květ na bázi z listového těsta, upravte ji a případně zajistěte párátkem. Růžičky pečte na plechu s pečicím papírem při 200 °C a po chvíli teplotu stáhněte na 180 °C. Těsto se musí uvnitř propéct, ale okraje salámových koleček se nesmí připálit! Růžičky podávejte teplé i za studena.

Zdroj: e-knihovnicka.cz

Napsat komentář