HOBBYMANIE(5)

Chystáte se stavět dům? Poradíme, jak nedělat chyby a zbytečně neutrácet

Vlastní rodinný dům je sen mnohých z nás. Všeobecně je známo, že stavba je spojena s nemalými problémy a nepříjemnými vícenáklady. Ovšem všemu se dá předejít a ještě ušetřit. Máme pro vás první tři rady:

1. Kupujeme pozemek: Pozor, možná budete moci postavit jen garáž!

Než postavíme dům, musíme mít pro něj vhodný pozemek. Ovšem pozor, ne všechny stavební pozemky jsou určené přímo pro stavbu rodinných domů. Proto se při jeho koupi zajímejte, jaké je zařazení vašeho pozemku v územním plánu dané lokality.
 „Bohužel příklady z praxe ukazují, že malá informovanost zájemců o koupi pozemku lehce znehodnotí vložené investice. Občas jsou tak řešeny kuriózní případy, kdy pozemek je v územním plánu určen pouze ke stavbě parkoviště, garáží, nebo velkého bytového domu, ale ne rodinného. Je pak na velké diplomacii majitele pozemku, aby s daným úřadem dospěl k alespoň částečné dohodě,“ uvádí Tomáš Rozsíval, ředitel společnosti GSERVIS CZ, která má za sebou tisíce úspěšně realizovaných projektů rodinných domů.

2. Vybíráme dům

Při plánování domu hraje samozřejmě velkou roli jeho vzhled. Určitě je důležité, aby se vám líbil, ale pozor. I zde na nás úřady nachystaly určitá omezení. Každé město či oblast má tzv. regulativa, podle kterých je určeno, jak musí dům vypadat. Proto než se rozhodnete, že budete mít bungalov s rovnou střechou, zajímejte se na místním stavebním úřadě, zda vám tento typ domu povolí. „Konkrétní příkladem může být území Prahy, na kterém musí být garáž vždy součástí domu, nebo mít minimálně jednu společnou zeď. Jiným příkladem je region Podřipska, ve kterém nesmí mít dům černou střechu, aby nebyl narušen ráz krajiny a stávající zástavby,“ vysvětluje Tomáš Rozsíval.

TIP : Pro zjednodušení výběru si můžete pomoci tzv. typovými domy, které jsou dnes nabízeny ve velké šíři. Dnes už dávno neplatí pravidlo porevolučních satelitních městeček, kde si domy byly podobné „jako vejce vejci“. Díky neuvěřitelnému množství nabízených stavebních materiálů, barev a dezénů fasád, oken či střech je každý, byť i typový dům, originálem, který si dotváří jeho majitel. Navíc jsou běžné individuální úpravy, které z každého domu udělají unikát. A jako velké plus projekty typových domů bývají podstatně levnější, než na míru vytvářené, a to i s ohledem na individuální změny.

3. Počítat, počítat, počítat!

V momentě, kdy máte představu, jak by váš dům měl vypadat, udělejte si v klidu finanční rozvahu. Je třeba si říct, jak velkou finanční zátěž váš rodinný rozpočet zvládne. Hypotéka je většinou rozplánována na delší časový úsek a určitě je rozumné na počátku upravit velikost domu nebo jeho výbavu tak, abychom splátky zvládli bez problémů. A pozor! Nezapomeňte, že v celkové částce je nejen cena za vlastní dům, ale i ploty, zahrada nebo terénní úpravy celého pozemku.

TIP: Prohlídka domu, který ještě nestojí
Využijte moderní techniky a projděte se domem, který ještě nestojí. Pomocí speciální IT aplikace pro tablety či mobily si můžete projít vaším vybraným domem a odhalit všechna jeho zákoutí, která na standardních vizualizacích nikdy neuvidíte. 3D aplikace je zdarma ke stáhnutí na www.gservis.cz. 3D aplikace zajistí, že si váš vybraný dům můžete prohlédnout kdekoliv – doma na stole, nebo přímo na stavebním pozemku
Odborná spolupráce: GServis.cz

Napsat komentář