HOBBYMANIE(5)

Čím krmit leguána? Je to nenáročný krasavec, stačí zajít na louku

Leguán zelený se mezi teraristy těší velké oblibě. Protože žije déle než obvyklí domácí mazlíčci, je to společník na hodně dlouho. A možná je to i díky tomu, že se dá docela dobře přivyknout a ochočit. Pokud navíc nechováte doma kočku nebo psa, můžete leguánovi klidně umožnit i volný pohyb po bytě. Ale to už odbíháme. Hlavním tématem článku je potrava leguána, tedy pár základních rad nováčkům ohledně toho, čím se vlastně takový ještěr krmí.

V mládí všežravec, v dospělosti býložravec

Odpověď v tomto případě není vůbec složitá. Mláďata leguána jsou všežravá, přijímají rostlinnou i živočišnou potravu. Lépe řečeno, pro svůj zdravý vývoj přítomnost živočišné složky alespoň v malé míře potřebují. V přírodě většinou požírají mláďata malých savců. V zajetí můžeme zkusit nabídnout myší holátka nebo vajíčko natvrdo (porcované, stačí kousek).
Jakmile leguán trošku zestárne, stane se z něj čistý býložravec. V našich podmínkách mírného pásu naprostá paráda, protože po většinu roku nalezneme
potravu pro našeho ještěra volně v přírodě. V zimě je to už horší, je tedy třeba během nákupu potravin myslet i na leguána a přibrat nějaký ten salát, případně jiný druh zeleniny.

Během té části roku, kdy to v přírodě doslova žije, můžete leguánovi natrhat kde co. Květy i listy. Ten náš zbožňuje listy i květy pampelišky, nepohrdne sedmikráskou, naopak kukuřici zvesela rozhazuje po terárku a do tlamy ji nevezme.
Fantazii se meze nekladou, ale je pár zásad, kterými byste se měli řídit. Tou hlavní je pestrost. Tím se myslí, že leguán by neměl žrát pořád dokola to samé. Náš třeba opravdu preferuje zelené listy, kromě nich dobrovolně jí rád jen barevné květy. Ty ale v zimě nelze sehnat, proto je třeba jej ručně přikrmovat barevnou zeleninou, ať se mu to líbí, nebo ne.

Co by žrát neměl? Brukvovitou zeleninu a velké kusy potravy

Dalším důležitým aspektem je čerstvost předkládané stravy. Tedy nelze nasypat plnou mísu zeleniny a nechat ji leguánovi osychat. Mnohem lepší je krmit víckrát denně, vždy čerstvými kousky. Slovo kousky je použito záměrně. Je totiž rozumné velké kusy leguánovi rozkrájet, protože je nemusí ukousnout a polknutí vcelku mu může ublížit.
A aby toho nebylo úplně málo, doporučuje se nezkrmovat brukvovitou zeleninu. Do této skupiny patří zelí, kapusta, řeřicha, ředkvička, listy kedlubny a brokolice. V malém množství by sice vadit neměly, ale je to škoda zkoušet.
Jinak se fantazii meze nekladou. Jak jsem již zmínil, nám se doma osvědčily hlavně luční květy a listy pampelišky. Mimo to leguáni žerou jablka, mrkev, celer, řepu, meloun – prostě zkoušejte a uvidíte. Vždy ale dbejte na to, abyste takový druh potravy podávali krájený či strouhaný. To není radno odbývat, úmrtí leguána na ucpaný jícen není až tak výjimečnou záležitostí.

V zimě kupujte saláty nejen pro sebe

V zimě z vlastní zkušenosti mohu doporučit různé zelené saláty – například oblíbenou rukolu. K zahození vůbec není mořská řasa, tu ten náš dostává pravidelně. Výborná je také nekořeněná mražená zelenina, nejlépe nějaká směs z malých kousků. Zde je zase třeba samozřejmě myslet na to, že musíme nejdříve nechat krmnou dávku rozmrazit, než ji podáme našemu ještěřímu kamarádovi.
Taky není na škodu uvážit přikrmování nějakým doplňkem stravy pro plazy. Nejlépe poradí samozřejmě veterinární lékař. Mohu doporučit například přípravek Nutri Mix Rep, což jsou vitamíny a minerály speciálně pro plazy, s nízkým obsahem vápníku. Ale záleží jen na vás.

Autor: David Navara
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář