HOBBYMANIE(5)

Co se starým šálkem? Udělejte si z něj svíčku podle návodu!

Získáte tak netradiční svíčku, která zároveň ozdobí stůl a starý hrneček nebo cukřenka najde nové uplatnění.

Co budete potřebovat:
Svíčkový vosk (zakoupíte v hobby potřebách) • knot • plíšek na knot • starý hrnec • nádobku, ve které chceme mít výslednou svíčku; doporučujeme např. starý hrníček, k němuž chybí třeba podšálek, či cukřenku, která dosloužila díky ztracenému víčku • špejli

Svíčkový vosk si nakrájíme do starého hrnce. Vosk v hrnci rozpustíme buď nad přímým plamenem, ale takto se musí hlídat, aby nedošlo k jeho vzplanutí, nebo bezpečnější a praktičtější je ponořit hrnec s voskem do vodní lázně a vosk pomalu rozpouštět. V mezičase si odměříme potřebnou délku knotu a na jeho spodní konec navážeme plíšek.

Knot s plíškem umístíme do středu vymyté nádobky, do níž budeme svíčku vyrábět. Spodní část knotu s plíškem připevníme kapkou vosku ke dnu nádobky a vrchní část knotu (tj. bez plíšku) omotáme na špejli, kterou položíme na povrch nádobky. Takto máme knot stabilně zajištěný proti pohybu (jinak by se nám v nádobce kroutil a plaval ve vosku). Do nádobky s připraveným knotem nyní můžeme pomalu začít nalévat rozpuštěný vosk.

Odstavíme si nádobku s téměř hotovou svíčkou na klidné místo a necháme vosk několik hodin tuhnout (nejlépe třeba přes noc). Po zatuhnutí vosku máme hotovou svíčku, která se stane jedinečnou ozdobou nebo originálním dárečkem.

Pro Hobbymnii.tv připravila Petra Varaďová, galerie Au Revoir (zde najdete například také ručně vyráběné svíčky ve starožitných šálcích)

Napsat komentář