HOBBYMANIE(5)

Delikátní a jednoduchá chuťovka? Závin s chřestem a chorizem

Zde jsou to výhonky chřestu, dále se neobejdete bez kvalitního salámu chorizo (nebývá k dostání všude) a bez plísňového sýra typu brie. Ti znalí vědí, že do této kategorie patří rovněž obligátní Hermelín…

Opravdu je to úžasná rychlovka, protože vše kromě precizního loupání chřestu (zelený netřeba zbavovat slupky) budete mít „sfouknuté“ během chvilky. Zakrátko pak bude závin i upečený, takže ho lze nabídnout třeba nečekané návštěvě a ještě se u toho můžete blýsknout originálními znalostmi: Věděli jste například, že chřest představuje tradiční domácí zeleninu? Česko bývalo v tomto směru dokonce světovou velmocí, ale pak se na chřest téměř zapomnělo.
A až budete hostům popisovat nepřekonatelnou chuť choriza, nezapomeňte přidat k dobru, že tento pikantní salám představuje španělskou, portugalskou nebo katalánskou specialitu ze sekaného vepřového masa (může být uzené nebo syrové sušené), ochucenou vydatně paprikou, česnekem a bylinkami.

Recept na závin s chřestem a chorizem:
300 g listového těsta 1 svazek běleného chřestu (může být zelený) 100 g pikantního paprikového salámu chorizo (může být jiný podobný typ) 1 sýr typu camembert (Brie, Hermelín apod.); 1 vejce na potření mandlové lupínky na posypání

Jak na to krok za krokem:

Chřest oloupejte (zelený netřeba) a povařený ve větším kastrolu v mírně slané vodě vyjměte a nechte vychladnout. Z těsta vypracujte na pomoučeném válu plát o rozměrech cca 40 x 30 cm a přeložte ho na plech pokrytý papírem na pečení. Povrch plátu rovnoměrně zakryjte plátky salámu, na které rozložíte na ne příliš silné proužky (plátky) upravený sýr.
K přednímu okraji naplněného plátu uložte po délce pár kousků chřestu, pomocí podkladového papíru je zaviňte, přiložte další chřest, opět jej zaviňte a obdobně pokračujte, dokud vše nesrolujete. Nohavici posuňte na papíru od okraje do středu plechu, založte oba konce, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte pak mandlovými lupínky a v troubě vyhřáté na 180 °C závin dozlatova upečte (cca 30 minut). Podávejte nejlépe ještě horký.

Náš tip:
Pokud vám pár kousků vařeného chřestu zbylo, podávejte je se závinem rozděleným na kousky. Uvidíte, že se po nich jen zapráší. Vše samozřejmě zapíjejte nejlépe pivem!

Napsat komentář