HOBBYMANIE(5)

Desítka nejstarších plemen světa (VI.): Sibiřský husky

Mezi desítku nejstarších plemen světa patří také sibiřský husky. Stejně jako aljašský malamut slouží už po staletí věrně eskymákům. Odtud také jeho jméno, které je zkomoleninou slova Esky.

Husky, jedno z nejodolnějších a nejzdravějších plemen

Husky pochází z velmi chladných oblastí ruské Sibiře. Dobývání severního pólu bez těchto tažných psů bylo svého času nemyslitelné. Dodnes se jedná o velmi odolné a zdravé plemeno, protože u něj nedocházelo ke křížení ani dalším experimentům. Ačkoliv se jedná o silného psa středního růstu, genetická kloubní onemocnění se mu vyhýbají. Co se týče například dysplazie, je to jedno z nejzdravějších plemen vůbec. Pes ve věku 14 let není žádnou výjimkou.

Proč si (ne)pořídit huskyho? Tenhle pes není pro lenochy!

Toto plemeno je velmi pracovité, potřebuje být ale stále v pohybu. Do paneláku se tedy příliš nehodí. Jde navíc o smečkové zvíře, takže mu budete muset buď pořídit parťáka, nebo mu smečku budete muset dělat sami. Počítejte s tím, že nejméně 15 let se nezastavíte, takže pokud patříte k lenochům, uvažujte raději nad jiným plemenem.

Husky je také mistr v utíkání. Pevný plot je tedy téměř nutností – umí se protáhnout tou sebemenší dírou, podhrabe se, vysmekne z obojku. Jeho pradávný instinkt k vyhrabávání děr proto může dělat problém majitelům upravených zahrad. Na vycházce bude chtít lovit – má to v genech a tak vystartuje po všem, co se hýbe.

Na druhou stranu jen málokdo odolá jeho nádherným modrým očím. Někteří jedinci ovšem mívají jedno oko modré a druhé hnědé, tím jsou ještě zajímavější. A jak už jsme psali v úvodu, u jednoho pejska to obvykle nekončí, což vám potvrdí většina majitelů huskyho. Takže zvažte, zda jste ochotni a schopni se tomuto plemeni plně věnovat. Pokud ano, budete mít na dlouho věrného společníka…
Foto: Archiv a pixabay.com


 

Napsat komentář