HOBBYMANIE(5)

Držíte bezlepkovou dietu? I tak si ale můžete smlsnout na supermakovci!

V tomto případě by se však dalo bez nadsázky říci, že jde o příslovečnou výjimku, vpravdě malý sladký zázrak. Zkuste ho a uvidíte sami! Obzvlášť ho ocení milovníci máku.

Vyzkoušejte: Místo mouky mák!

Jemně mletý mák v první řadě nahrazuje mouku při přípravě těsta na dva výchozí mechově nadýchané korpusy. Piškot tedy obsahuje pouze vejce, cukr a zmíněný mák, nic jiného, a udrží si i při tak skromném složení nevídaný objem! A aby toho nebylo málo, přidává se mletý mák, navrch provařený s mlékem a patřičně zahuštěný a ochucený cukrem, rovněž do máslového krému, kterým se jednotlivé pláty prokrojených korpusů potírají. A zbytkem se nakonec upraví povrch celého dortíku.Takže je to doslova makovec nadruhou!

Náš tip: Nadýchané těsto, jehož podstatu tvoří našlehaná vejce s cukrem a mák (viz recept), rozlijte co možná nejrychleji do forem a korpusy hned upečte. Necháte-li je pěnovité těsto chvilku stát, vytvoří při pečení tzv. brousek, tj. zhutněné středy!

Aby pak nevyhlížel příliš obyčejně, ba přímo nezajímavě, vyplatí se ho šikovně dozdobit; zvolili jsme jahodové lekníny se šlehačkovým středem, ale zkusit můžete i jiné čerstvé sezónní ovoce…

Co budeme potřebovat na makový dort s jahodovými lekníny:

základ: 14 vajec 280 g moučkového cukru 280 g jemně mletého máku
náplň: 300 g mletého máku 300 ml mléka 200 g másla 200 g moučkového cukru 2 žloutky 2 lžíce tuzemáku
na dohotovení: šlehačka
jahody

Jak na to:

Vyšlehejte 12 oddělených žloutků s moučkovým cukrem a vmíchejte do pěny střídavě mletý mák se sněhem ze 14 bílků (dva žloutky odložte stranou). Zvolna vymíchané těsto rozdělte do dvou kruhových forem o průměru 25 cm s boky vytřenými máslem (dna vyložte kruhovými pláty papíru) a korpusy při 180 °C upečte (cca 30 minut).

Jahodové lekníny vytvoříte tak, že na každý díl dortu nanesete větší šlehačkovou špičku a obložíte ji jahodovými plátky (po stranách je přitlačte). Středy ozdobte kousky alginátu.

Zchladlé z forem uvolněte a každý 1x prokrojte. Mezitím si připravte náplň: Mletý mák svařte s mlékem do zhoustnutí, hmotu odstavte a vmíchejte do ní dva žloutky, dále moučkový cukr a tuzemák. Dobře vymíchanou nechte vychladnout. Zvlášť vyšlehejte měkké máslo a makovou hmotu do pěny postupně zapracujte. Připraveným krémem slepte všechny 4 pláty a zbytkem potřete celý korpus. Zchladlý dort rozdělte na 8 řezů, každý ozdobte velkou šlehačkovou špičkou, kterou obložíte jahodovými plátky a zrnkem alginátu.  (iri)

Napsat komentář