HOBBYMANIE(5)

Efektní řezy? Těmito s černobílými proužky každého překvapíte!

Tajemství celého kouzla spočívá v tom, že moučník je složený z piškotových plátů, jež jsou proložené kolečky kakaové rolády s bílou tvarohovou náplní. To je také důvod, proč budete potřebovat na přípravu tohoto nápaditého dezertu o něco víc času. Kromě piškotového plátu se strouhanými ořechy je totiž třeba si upéct ještě další dva kakaové, které na sebe potřené bílým krémem nabalíte do podoby poměrně silné rolády. A jakmile v chladu trochu ztuhne, spočítejte si dle podkladového piškotového plátu, kolik budete potřebovat roládových koleček a pusťte se do jejího porcování.

Ingredience pro tvarohové řezy s roládou:
Ořechový plát: 6 vajec, 180 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva 100 g strouhaných ořechů; tmavá roláda: 6 vajec, 215 g pískového cukru, 120 g polohrubé mouky, 45 g prášková kakaa, 2 lžíce mléka, kakao na utěrku, rybízová nebo borůvková marmeláda na potření; tvarohová náplň: 600 g tvarohu, 3 vanilkové cukry, 400 ml smetany na šlehání

Jak na to – fotonávod najdete v galerii pod článkem ▼▼▼

Nejprve upečte základní plát (vrchní a spodní). Vejce ušlehejte s cukrem do pěny, vmíchejte do ní mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Těsto rozetřete na velký plech s pečicím papírem a plát v troubě vyhřáté na 170 oC upečte (15 až 20 minut). Hotový po zchladnutí rozdělte na dvě poloviny. Zvlášť upečte roládu: Do tuhého sněhu z bílků zašlehejte třetinu cukru. Zvlášť vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem, vmíchejte mouku s přesátým kakaem, přidejte mléko a vše utřete. Do tuhého těsta zapracujte trochu bílkové pěny, zpracujte je šlehačem, až povolí, a nakonec vmíchejte zbytek sněhu.
Těsto rozdělte na dva velké plechy s papírem, rozetřete je a pláty upečte (asi 8 až 10 minut při 190 °C). Každý ještě horký plát překlopte na utěrku posypanou kakaem, papír z něj opatrně stáhněte, obraťte ho a lícovou stranou opět přiložte k plátu a společně s utěrkou vše srolujte.

Vychladlé pláty rozrolujte, zbavte je papíru, potřete džemem, tvarohovou náplní (viz na konci) a první pomocí utěrky opět stočte.
Roládu pak koncem navažte na další potřený plát a pokračujte v rolování. Vzniklou roládu rozdělte nožem na plátky silné asi 2 cm a ukládejte jeden vedle druhého na jeden z oříškových plátů do vrstvy tvarohové náplně. Jakmile plát zaplníte, potřete povrch roládové vrstvy zbytkem bílého krému, přiložte druhý plát a dlaněmi složený řez přitlačte.
Po odležení v chladničce ho rozdělte na pravidelné pruhované kostky. Základ tvarohové náplně tvoří měkký tvaroh ušlehaný s moučkovým a vanilkovým cukrem, do kterého po částech zašleháte tuhou šlehačku.

Napsat komentář