HOBBYMANIE(5)

Inspirace z Východu: Sekaná s barevnou mozaikou

Rulo Stefani, tak se jí říká např. v Bulharsku. Podává se zde nejen s pečenými bramborami, ale například i s pilafem. Základ této přílohy tvoří rýže či pšenice (bulgur), která se osmahne na oleji, potom se vaří v kořeněném bujonu a ještě se dál zajímavě dochucuje. Setkat se s tímto pokrmem můžete nejen na Balkáně, ale i v Turecku a na Středním východě.

Sekaná s barevnou mozaikou:
1 houska, trocha vody, 750 g směsi mletého masa (hovězí a vepřové), 6 vajec, 1 cibule (jarní cibulka s nati), 3 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, strouhanka dle potřeby; náplň: 2 větší mrkve, 3 vejce, nakládané okurky, 100 g sterilovaného hrášku; na dohotovení: sýr na posypání, máslo na pekáček, brambory

Jak na to:

Housku nakrájejte na plátky, jež namočíte ve vodě a vyždímáte je. V míse vymíchejte mleté maso s vlhkou houskou, přidejte 4 rozklepnutá vejce, drobně nasekanou cibuli a drcený česnek, směs osolte, okořeňte ji pepřem, drceným kmínem a vše propracujte. Dle potřeby přidejte strouhanku a hmotu nechte v chladu 30 minut odležet. Mezitím uvařte mrkev a vejce. Mleté maso rozprostřete na folii ve tvaru obdélníkového plátu, do středu uložte rozpůlená oloupaná vejce, obložte je na proužky nakrájenou mrkvi, podobnu upravenými okurkami a obsypte vše hráškem.
Pomocí podkladové fólie plát zarolujte, šišku do ní zabalte a uložte ji cca 1 hodinu v chladu. Vybalenou pak uložte do pekáčku vytřeného máslem, obložte ji na osminky pokrájenými okořeněnými bramborami, jež lehce pokropíte olejem a vše společně v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (cca 35 až 45 minut). Krátce před dopečením sekanou posypte strouhaným sýrem a nechte ji zapéct. Podávejte nakrájenou na plátky s jarním zeleninovým salátem.

Náš tip:
Masovou směs na sekanou můžete kořenit zcela dle vlastní chuti. Kromě zmíněných přísad (viz recept) se často používá ještě mletá červená paprika, drcený kmín, sekaná petrželka nebo i kopr.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Tento recept jsme převzali z jarního Speciálu Knihovničky Recepty. Najdete v něm spoustu inspirace pro sváteční hodování, recepty sladké i slané s podrobným postupem a fotonávody. Nyní si toto vydání můžete nově zakoupit také v elektronické podobě a navíc se slevou ZDE ►►►
Podrobný návod, jak na to najdeteZDE: clanek/novinka-nase-casopisy-nyni-i-v-digitalni-podobe-cteni-bez-bryli-a-kdekoliv

Napsat komentář