HOBBYMANIE(5)

Jahůdky a čokoláda: V řezech božská chuťová kombinace!

V rozmanitých krémových náplních i upečených korpusech odhalí nízkou kvalitu použité čokoládové hmoty málokdo, ale jistá rizika to s sebou přece jen nese. Například se vám nemusí podařit rozpustit v ní po rozehřátí v horké lázni plátkovou želatinu nabobtnalou v troše vody, jako se to přihodilo nám při přípravě těchto božských jahodových řezů.
Pomoc je pak snadná (viz Náš tip). Případně vlažnou tekutou čokoládu vmíchejte do vypracované smetanové pěny samotnou, zvlášť v mikrovlnce rozehřejte nabobtnalou želatinu, do vlažné vmíchejte 2 až 3 lžíce pěny a obsah misky okamžitě zašlehejte do celkového množství náplně. Bez ohledu na kvalitu výchozí čokolády je pak chuť ztuhlé pěny výborná, příjemně sladká, k navinulým jahodám jako stvořená. Stále tedy platí, že jahody a čokoláda jdou velice dobře dohromady…

Náš tip: Začne-li rozehřátá čokoláda vymíchaná s želatinou nabobtnalou v troše vody příliš prudce tuhnout (může za to snížená kvalita tukové hmoty), přidejte k tomuto základu bez ohledu na teplotu 2 lžíce vyšlehané smetany a šlehačem vše rychle propracujte. Řídkou hmotu pak vmíchejte ruční metlou do celkového množství šlehačky.

Recept na jahodové řezy s bílým čoko moussem:
6 vajec, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 6 lžic vlažné vody, 170 g polohrubé mouky, 300 g práškového kakaa; na potření: jahodový džem; jahodový krém: 300 g bílé čokolády, 250 ml smetany ke šlehání, 400 g zakysané smetana, 6 plátků želatiny; na dozdobení: čerstvé jahody, lístky meduňky apod.

Jak na to krok za krokem:

V míse vypracujte šlehačem oddělené žloutky s cukrem, dále do pěny zašlehejte olej a pak po lžících vlažnou vodu. Zvlášť vyšlehejte z bílků pevný sníh. Mouku promíchejte v menší misce s jemně prosátým kakaem a sypkou směs stěrkou zvolna zapracujte střídavě se sněhem z bílků do žloutkové pěny.
Těsto rozetřete do pekáče cca 25 x 35 s vyšším okrajem a papírem na dně a piškot v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (cca 20 minut). Zchladlý potřete tenkou vrstvou zavařeniny a uložte do ní těsně vedle sebe poloviny vyzrálých jahod. Dále rozehřejte v misce v horké vodní lázni bílou čokoládu a nechte v ní rozpustit v troše vody nabobtnalou želatinu.
Potom do tohoto základu vmíchejte cca 2 lžíce vyšlehané smetany (fáze měkké vlny) a hned hmotu vmíchejte do celkového množství šlehačky. Nejlépe metlou vymíchanou pěnu rozetřete na vrstvu jahod, povrch uhlaďte a nechte vše v chladu ztuhnout (cca 3 hodiny). Moučník pak rozdělte na řezy a každý přizdobte kouskem čerstvé jahody a lístkem meduňky.

 

Napsat komentář