HOBBYMANIE(5)

Jak na klasické španělské ptáčky? Jako na řízky!

Tradice opravdu velí stáčet španělské ptáčky s klasickou náplní z plátků hovězího masa. Uvnitř by pak neměl chybět kousek cibule, slanina a uzenina nakrájená na proužky, dále natvrdo uvařené vejce (ideálně čtvrtina nebo polovina) a sterilovaná okurka. Nutný je rovněž potěr plnotučnou hořčicí. Nabízejí se ovšem i jiné zajímavé varianty.

Španělák z vepřového? Proč ne?

A vynikající roládky můžete stočit též z masa vepřového, kde se opět používají větší kusy porcované z kýty. I vepřové maso je zapotřebí opatrně, ale důkladně rozklepat. A s náplněmi si pak můžete pohrát obdobným způsobem. Obzvlášť vhodná je vaječná míchanice s přídavkem uzeniny, sýra a bylinek, houbová fáš, směs zeleninová a další.

Recept na španělský ptáček klasik:
Plátek zadního hovězího masa o hmotnosti 150 až 200 g, sůl, pepř, plnotučná hořčice; náplň: cibule, uzená slanina, natvrdo uvařené vejce, měkký salám, sterilovaná okurka; základ: tuk, jemně nasekaná cibule, mouka na zaprášení, vývar

Jak na to krok za krokem:

Plátek masa rozklepejte do plochy a na délku, potřete jej hořčicí, osolte a opepřete. Do středu rozložte na měsíčky nakrájenou cibuli, proužky měkkého salámu, podélně nakrájenou sterilovanou okurku, proužky uzené slaniny a čtvrtinu natvrdo uvařeného vejce. Jeden z konců plátku přeložte přes náplň a celý jej stočte do podoby roládky. Dobře ji „utáhněte“ a konce zajistěte jehlicemi na ptáčky.

Připravené ptáčky obalte v polohrubé mouce, vložte na cibulku zpěněnou na tuku a duste pod pokličkou doměkka. Pak je vyjměte, výpek zaprašte moukou, nechte jej řádně provařit a nakonec omáčku zřeďte masovým vývarem, nikoli vodou! Podávejte s rýží.

Bezva finta:
Bez sterilované kyselé okurky si dokáže španělského ptáčka představit jen málokdo. Občas se ale stane, že okurka v náplni při dušení mírně zhořkne. Snadno tomu zabráníte, když na čtvrtiny pokrájené kyselé okurky předem orestujete na pánvičce na troše másla.

Napsat komentář