HOBBYMANIE(5)

Královna mezi roládami? Ta na způsob schwarzwaldského dortu

Říká se jí královna mezi roládami a něco na tom bude! Navíc pro vás máme jedno malé doporučení; týká se obsaženého alkoholu, protože s ním můžete poměrně zajímavě experimentovat. V první radě je třeba zmínit variantu nealkoholickou vhodnou i pro děti, dále můžete zkusit tu naši, kde jsme sladký kořeněný třešňový či višňový kompot zkombinovali s ostřejší třešňovicí, ale použít lze i bourbon či jiné destiláty, případně rovnou sáhněte po ovoci v alkoholu naloženém. A budete si pak ještě dlouhou dobu spokojeně pomlaskávat.

Náš tip:
Elastické silikonové plechy představují při pečení plátů na rozmanité druhy rolád neuvěřitelné dobrodiní. Jejich výrobci sice deklarují, že jsou dokonale nepřilnavé, zejména levnější pružné pekáče se však časem tzv. vypečou a vyplatí se je pak preventivně ošetřovat olejem ve spreji.

Co budete potřebovat:
6 vajec, špetka soli, 100 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 3 lžíce práškového kakaa, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; na svlažení piškotu: 80 ml třešňovice; náplň: 150 ml smetany ke šlehání (1 sáček ztužovače šlehačky), 2 sáčky vanilkového cukru, 1 sklenice třešňového kompotu (840 ml); na dohotovení: nahrubo nastrouhaná hořká čokoláda, kandované třešně

Jak na to krok za krokem:

 Z oddělených bílků a špetky soli vyšlehejte nejlépe v robotu při vysokých obrátkách pevný sníh a po lžících do něj zapracujte odvážený cukr. Dále do lesklé hutné pěny zašlehejte žloutky (jeden po druhém). Zvlášť promíchejte misce metličkou odváženou hladkou mouku s jemně prosátým kakaem i práškem do pečiva a sypkou směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehaného základu. Lehké tmavé těsto rozetřete na plech cca 38 x 42 cm pokrytý listem papíru na pečení (ideální je pružný silikonový potřený olejem), a plát hned v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (cca 12 až 15 minut). Piškot se nesmí v troubě přesušit, měl by při stačení prstem pěkně pružit.
Upečený hned poprašte přes sítko moučkovým cukrem a překlopte jej z horkého plechu na pracovní podložku s textilní utěrkou (může být namočená ve studené vodě a důkladně vyždímaná). Z piškotu opatrně stáhněte původní spodní papír, povrch opět poprašte moučkovým cukrem a vše včetně utěrky zarolujte (papír případně podložte pod plát, aby navlhčená utěrka piškot neprovlhčila).
Než nohavice zchladne, nechte v sítku okapat kompotované třešně a všechny vypeckujte. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem a ztužovačem (dle potřeby) do podoby pevné pěny. Zchladlý piškot rozrolujte a svlažte ho třešňovicí. Celý pak potřete větším množstvím šlehačky a povrch náplně posázejte okapanými vypeckovanými třešněmi. Takto naplněný plát směrem od sebe zvolna pomocí podkladové utěrky či papíru zarolujte. Nohavici úhledně upravte dlaněmi a její povrch potřete zbylou šlehačkou. Přidejte posyp nahrubo nastrouhanou čokoládou, třešně a před podáváním nechte roládu vychladit.

Zdroj: Knihovnička Recepty 5/2015

Napsat komentář