HOBBYMANIE(5)

Královské zákusky: Na tomto si pochutnávala Marie Antoinetta před popravou

Tři různé pečené korpusy a také tři druhy šlehačky tvoří podstatu tohoto dortíku zakončeného vrstvou červeného želé. Je skutečně famózní; úžasně vysoký jako bohatě vyčesané drdoly rozmařilé francouzské královny Marie Antoinetty, která si na něm údajně s oblibou pochutnávala.
Dort je to sice vysoký, ale ne příliš velký. Výchozí piškoty se totiž pečou ve formě o průměru pouhých 20 cm. Potřené ovocným džemem (opět různé druhy) se pak prokládají jemnými šlehačkovými pěnami; vrství se tedy postupně na sebe v ráfku stejného průměru, jehož boky jsou náležitě vyzdvižené (nastavené) pruhy silnější a zároveň pružné fólie.
Abyste ovšem nebyli při kompletaci dortu ulepení od marmelády až za ušima (každou vrstvu je třeba přitlačit), vyplatí se džemem potřít první dva piškoty hned po vyjmutí z trouby, tedy ještě horké. Zavařenina díky tomu na jejich povrchu ztuhne a vytvoří téměř nelepivou sklovitou vrstvu.

Náš tip:
Dortu tohoto druhu sluší bohaté rokokové zdobení pomocí sáčku s řezanými špičkami různého typu. Na dekoraci použijte čistě bílou šlehačku ochucenou cukrem, případně zbytek žloutkové pěny a chybět by neměly čerstvé maliny.  

Recept na dort královny Marie Antoinetty:
Korpus č. 1 (piškotový): 3 vejce, 3 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce polohrubé mouky, špetka kypřicího prášku do pečiva; korpus č. 2 (kakaový): 3 vejce, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, špetka kypřicího prášku do pečiva; korpus č. 3 (bílkový): 3 bílky, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce jemně strouhaných mandlí (mandlová mouka), na potření: malinový a meruňkový džem; krém č. 1 (žloutková šlehačka): 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání; krém č. 2 (čokoládová šlehačka): 200 ml smetany ke šlehání, 70 g čokolády na vaření; na dohotovení: 1 sáček červeného extra želé, cukr a voda dle návodu, 150 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr dle chuti, čerstvé maliny

Jak na to krok za krokem:

* Postupně ve formě o průměru 20 cm (dno vyložte papírem) upečte všechny korpusy: Základ piškotového tvoří sníh z bílků, do kterého zašleháte cukr, pak žloutky a stěrkou vmícháte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Piškot pečte při 170 °C 15 minut a horký potřete malinovým džemem. Na tmavý korpus č. 2 vypracujte žloutky s cukrem, zašlehejte do pěny měkké máslo a střídavě vmíchejte sníh z bílků s moukou smíchanou s prosátým kakaem a „prdopečem“. Korpus pečte 15 až 20 minut a horký potřete meruňkovým džemem. Nakonec upečte bílkový korpus: Z bílků vypracujte sníh, zašlehejte do něj cukr a stěrkou vmíchejte mandlovou mouku. Upečený (cca 15 minut) a zchladlý potřete malinovým džemem.

* V další fázi připravte náplně: Na žloutkovou vypracujte šlehačem v kotlíku nad párou žloutky s cukrem, přilijte smetanu, vše prohřejte (netřeba vařit) a po odstavení uložte na 3 hodiny v chladu. Na čokoládovou ohřejte v rendlíku na plotně smetanu, nechte v ní rozpustit nalámanou čokoládu a prohřátý, důkladně vymíchaný a zchladlý základ nechte opět v chladu 3 hodiny odležet. Obě hmoty pak zpracujte šlehačem do podoby hutné pěny.

* První vrstvu dortu tvoří světlý piškot potřený džemem, uložený v ráfku s pruhem distanční fólie, na který rozetřete polovinu žloutkové šlehačky. Vrstvu přiklopte kakaovým plátem upravený meruňkovým džemem, vše přitlačte a přidejte vrstvu čoko šlehačky (veškeré množství). Vše zaklopte pečeným bílkovým plátem upraveným malinovou zavařeninou, povrch potřete částí zbylé žloutkové šlehačky a vrstvu přelijte červeným želé svařeným dle návodu na sáčku. Po 30 minutách v chladu dort z ráfku vyjměte a dozdobte ho šlehačkou ochucenou cukrem, případně zbylým žloutkovým krémem, a čerstvými malinami.

Tento recept na královnin pamlsek jsme převzali z  časopisu Dortománie

Napsat komentář