HOBBYMANIE(5)

Kytičky od bláznivé farské Aničky: Jsou opravdu božské!

Krátce po Aniččině nástupu do farské kuchyně se mladá žena do svého chlebodárce bláznivě zamilovala. O mnoho let starší služebník Boží sice její náklonnost také oplácel láskou, ale ta byla vpravdě ryze otcovská. Když Anička konečně pochopila, že ženským svodům děkan nepodlehne, smířila se s osudem a o to více se ho snažila zaujmout svým kuchařským a hlavně pekařským uměním.
Díky tomu se zrodily i lahodné medové kytičky, vykrajované z plátu pečeného těsta, ze kterého ani ždibec nepřijde nazmar. Za svého života Anička tento recept stejně jako mnoho dalších nikomu neprozradila. Po její smrti to vypadalo, že stejně jako ona odešly na pravdu Boží. Uplynula dlouhá desetiletí, než se nám podařilo objevit zaprášený sešit. V něm se nešťastně zamilovaná žena svěřovala nejen se svou nenaplněnou láskou, ale především s tajemstvím svého věhlasného umění. Dnes odhalíme jedno z nich.

Medové kytičky od farské Aničky:
200 g hladké mouky 100 g moučkového cukru 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva 1 lžička perníkového koření (kupovaná směs) 2 lžíce tekutého medu 250 g meruňkového džemu 150 ml mléka 3 lžíce oleje; na dohotovení: 100 g meruňkového džemu čoko poleva modelované cukrářské zdobení

Jak na to krok za krokem:

Mouku promíchejte v míse s cukrem, práškem do pečiva a kořením. Zvlášť vymíchejte med s meruňkovou zavařeninou, přilijte vlažné mléko, opět vše promíchejte a přidejte k sypké směsi. Nakonec přilijte olej, těsto metlou propracujte a rozlijte do pekáčku cca 30 x 20 cm, na jehož dno jste uložili list papíru na pečení. Stěrkou či kartou uhlazený plát pečte v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut.
Zchladlý překlopte na podložku, původně spodní papír z něj stáhněte a povrch rovnoměrně potřete meruňkovým džemem rozehřátým v kastrůlku na plotně (potěr zatáhne porézní povrch). Po zchladnutí vypichujte z lepkavého plátu formičkou kytičky, jejichž stranu potřenou džemem smočíte v rozehřáté čoko polevě. Než zchladne, přilepte na každý kousek např. z fondánové hmoty modelovanou kytičku.

 

Napsat komentář