HOBBYMANIE(5)

Na návštěvě u posledního Krušnohorce Náhlovského

Už jste někdy přemýšleli o tom, jak komik beroucí na sebe podobu vychytralého prosťáčka žije? Představovali jste si ho třeba v lesní chýši ukryté pod smrky někde na Klínovci nebo na Medvědí skále? Nebylo by divu. Vždyť tento vystudovaný pedagog k podobným úvahám coby autor teorie o fiktivním národu starých Krušnohorců přímo vybízí. Navíc o sobě tvrdí, že je posledním žijícím příslušníkem tohoto národa. Zanechme ale teorií a vejděme do zrekonstruovaného 3 + 1 ve chvíli, kdy se do něj komik čerstvě nastěhoval.

Dílo expřítelkyně

Moderní a přitom klasické, připomínající duch starých dobrých časů. Takový pocit na vás zavane ze všech koutů domova Josefa Aloise Náhlovského. Kdo by hledal nějaké ztřeštěné výstřednosti, by byl zklamán. Všude vládne střídmost a vkus, v nichž se odráží rukopis Josefovy bývalé přítelkyně, která si vzala zařízení bytu na povel. A dodejme, že k umělcově plné spokojenosti.

Sám o sobě totiž tvrdí, že domácí práce má rád pouze v případě, že je udělá někdo jiný a on se do nich zapojí pouhým sáhnutím do peněženky… Pravda ale je, že se Josef do „domácího plánování“ přece jen také zapojil. Své pro a proti uměl prosadit třeba při rozhodování o barevném ladění jednotlivých místností. A jak je z fotografií zřejmé, dílo se mu zdařilo.

Za zmínku v této souvislosti určitě stojí zeleně laděné stěny kuchyně, jimž vysloveně „sluší“ přírodní dřevo linky, která vyhlíží velice luxusně. Přitom prý přišla na zlomek ceny, za niž se běžně podobné kuchyně pořizují. Tehdejší „paní domu“ totiž nejprve opatřila úžasná dvířka, k nimž „zbytek“ dotvořily šikovné ruce nepředraženého truhláře.

Poličky slávy

Ačkoli se Josef Alois Náhlovský proslavil na poli české zábavy a stěny jeho bytu krášlí i spousta obrazů od kamarádů kumštýřů, zraky hostů určitě nejvíce upoutají police, jimž vévodí poháry a trofeje z různých tenisových turnajů. Možná že se to na první pohled nezdá, ale Josef Alois Náhlovský v bílém sportu skutečně vyniká, prý na rozdíl od tance: „Na parketě se mi říká oživlé dřevo,“ nechal se před nedávnem slyšet poslední žijící Krušnohorec. A abychom nezapomněli, doma u pana Náhlovského najdete samozřejmě i sošku pravého „Krušňáka“: Bosý, s brýlemi, v podivné čapce na hlavě a se štítem v ruce razí do boje – na kozlu…

NÁŠ TIP: Pokud máte v bytě menší místnosti, vymalujte je světlejšími tóny, které prostor opticky zvětší. Naopak do větších prostorů volte tmavé barvy, jelikož jim dokáží dodat na útulnosti. Připadá-li vám místnost studená, zvolte sytě oranžové stěny. Tato barva totiž vyvolává pocit tepla, ale také umí navodit lepší náladu. Zároveň však výrazné oranžové tóny zvyšují chuť k jídlu.

Napsat komentář