HOBBYMANIE(5)

Na zahradě v září: V teple se ovoci daří! Jak a kdy ho sklízet?

Základním znakem toho, že ovoce je zralé, je fakt, že ho snadno se stopkou odtrhnete od větvičky. Pro některé odrůdy jádrovin to ne až tak platí, potom se musíte podívat, jakou barvu mají jadérka. Jsou-li hnědá, přišel čas, pokud nedozrálá, vyčkejte!

Chyby při sklizni:

víno hroznyZačali jste sklízet ovoce dřív, než je dostatečně zralé? Pak se dočkáte toho, že plody se začnou scvrkávat, slupky začnou hnědnout a budou se na nich objevovat skvrny. Chuťově taky nic moc – budou mdlé.
Pozdní sklizeň plodů naopa zvýší jejich choulostivost, během skladování pak plody brzy moučnatí, měknou a jsou náchylnější k hnilobě, skvrnitosti slupky a sklovitosti dužniny.

Na co myslet:

Ovoce, určené k uskladnění, vždy přeberte a roztřiďte. Buďte při tom opatrní, protože každá oděrka nebo naražení plodu urychlí hnilobu. Vybírejte jen ty nejlepší bez viditelných vad, ostatní zkonzumujte.

Co ještě v září sklízíme:

Jakmile začnou u vlašských ořechů praskat slupky, přišel ten správný čas. Dozrává i vinná réva. Záleží samozřejmě na odrůdě, vyčkejte ale pokud možno, až celý hrozen uzraje. Září je ovšem také čas pilné přípravy zahrady na příští rok. Co všechno bychom měli dělat, si povíme v dalším díle.
Zdroj: Archiv a Zahradkari.cz
Foto: Pixabay.com

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář