HOBBYMANIE(5)

Nakládáme znojemské okurky snadno a rychle, bez vaření láku a navíc DIA

První recepty na nakládání okurek vznikly už před několika staletími. Ani tento nepatří k nejnovějším, jen se postupem času obměňoval včetně ingrediencí. Většina z vás základní princip, kdy není třeba vařit lák, asi zná. Kdo ne, tady má návod.

Co budete potřebovat (množství je pro 1 zavařovací sklenici 0.75 litrů):
3 kolečka mrkve, kolečko cibule, kopr, vinný list (nemusí být), kávová lžička hořčičných semínek, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 1 kávová lžička soli, 5 tabletek umělého sladidla, 75 ml octa, případně také podle chuti kolečka křenu, feferonku atd.

Jak na to:

Do vymyté sklenice dejte nejprve na dno 2 kolečka mrkve, kolečko cibule, snítku kopru (může být i uschlý) a vinný list. Potom začněte do sklenici skládat okurky. Až bude téměř plná, přidejte lžičku hořčičného semene, 5 kuliček nového koření a 10 černého pepře, nasypte lžičku soli, 5 „cukerínů“ a 2 bobkové listy. Vše zalijte 75 ml octa a doplňte vodou. Zavíčkované sklenice naskládejte do hrnce s vodou a nechejte cca 25 minut sterilovat. Potom sklenice vyskládejte na stůl dnem nahoru a přikryjte je utěrkou, namočenou ve studené vodě, aby obsah rychleji vychladl a víčka se dobře přichytila.

Autor: Jiřina Volná

Napsat komentář