HOBBYMANIE(5)

Nejjemnější kremrole? Jenom ty domácí a my na ně máme recept!

Nebojte se domácího listového těsta z čerstvých přísad. Pokud je připravíte podle našeho návodu, bude výsledkem vašeho snažení pečivo opravdu krásně jemné, křehké a nadýchané! Navrch těsto samotné vydrží v chladničce zabalené ve fólii několik dní.
Jeho podstatu tvoří dva druhy těsta – bochánek tukový a vodový. Vypracovat se musí každé zvlášť, ale pak se rafinovaně skládají, rozvalují a opět překládají (nutný je rovněž čas odpočinku v chladu), aby postupně vzniklo hladké listové těsto. Je chuťově neutrální, proto ho můžete po upečení plnit nejen sladkou, ale i slanou náplní. Kremrole nebo šátečky, které se pečou na kovových trubičkách, se s oblibou plní bílkovou pěnou, různými druhy šlehačky, ale i vanilkovým či žloutkovým krémem. A běžné jsou rovněž náplně slané. Tak už neváhejte a pusťte se do toho. Uvidíte, že budete slavit úspěch.

Kremrole z extra listového těsta:
Tukové těsto: 150 g hladké mouky, 250 g másla, vodové těsto: 250 g hladké mouky, 7 lžic vlažné vody, 2 žloutky, špetka moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce octa, náplň: 6 bílků, 420 g pískového cukru

Jak na to (Podrobný fotonávod najdete v galerii pod článkem):

Připravte si tukové těsto: Na vále zpracujte mouku s máslem pokrájeným na kousky. V robotu hmotu zpracujte krátce a rychle. Připravte si i těsto vodové: Opět v jediném kroku zpracujte všechny přísady. Z vodového těsta vypracujte čtverec 25 x 25 cm a do jeho středu uložte nakoso menší čtverec těsta tukového. Rohy vodového těsta přes něj přeložte do podoby psaníčka a takto zabalená těsta rozválejte na velký čtverec cca 50 x 50 cm. Ten pomyslně rozdělte zleva i zprava na třetiny, přeložte je přes sebe, vzniklý obdélník lehce rozválejte a podobně přeložte opět zleva i zprava do podoby čtverce.
Balíček zabalte do fólie a uložte na hodinu do chladničky.
Pak proces dvojitého překládaní na třetiny a rozvalování ještě alespoň 2x zopakujte. Dobře vypracované těsto rozdělte na 3 díly, z každého vyválejte plát silný cca 2 mm a rozdělte jej rádýlkem na proužky široké 3 a dlouhé 20 cm. Každý naviňte spirálovitě na kovovou trubičku na kremrole, aby se okraje šroubovice mírně překrývaly. Kousky potřete rozšlehaným vejcem a v troubě je při 200 °C dozlatova upečte (12 až 15 minut). Z dávky připravíte 40 trubiček. Ještě teplé kousky z trubiček sejměte (stačí lehce klepnout o podložku). Zchladlé trubičky plňte pevnou pěnou vyšlehanou v kotlíku nad párou z bílků s pískovým cukrem. Pocukrované podávejte.
Autor: -fra, iri-

Napsat komentář