HOBBYMANIE(5)

Není bomba jako bomba: Čokoládovo malinová každého potěší

Pro čistě formální příležitost, např. svatbu či rodinnou oslavu, samozřejmě zvolte tradiční typ, avšak pro příjemnou sešlost či rozpustilou párty s přáteli jsou jako stvořené. Jejich podstata se pak může nést v klasickém „piškotovém a krémovém duchu“ a možné jsou i rozmanité osvěžující chlazené či dokonce mražené variace. V časopise Dortománie 7/2015 najdete recepty hned sedm takovýchto bomb, zde je malá ochutnávka…

Opravdová bomba pro milovníky čokoládových krémů, to je tip na efektně pruhovaný dortík, ve kterém se na řezu střídají vrstvy třeného žlutého piškotu s tmavou smetanovou čoko náplní. Vlastně je to vydatná ganache, která se však nenechává v chladu odležet a mírně vlažná se plní se zmiňovanými piškotovými plátky do polokulovité mísy, ve které se pekl výchozí korpus. Vrstvy piškotu se navíc vydatně svlažují pomerančovým likérem (cointreau), který je možné nahradit v nealko variantě džusem, a krém se hojně prokládá čerstvými sladkými malinami. Uznat tedy musí každý, že je to skutečně bomba!

Pruhovaná čokoládová malinová bomba:
60 g másla, 115 g krupicového cukru, 4 vejce, 50 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva; čokoládová náplň: 350 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, 350 g tmavé čokolády, pár kapek cointreau (francouzský pomerančový likér), čerstvé maliny; na dohotovení: kakao na posypání, čoko hoblinky, čerstvé maliny, ostružiny apod.

Jak na to krok za krokem

1. Rozměklé máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte oddělené žloutky. Zvlášť promíchejte hladkou mouku se škrobem i práškem do pečiva a sypkou směs zapravte stěrkou do máslového základu střídavě se sněhem z bílků. Vymíchané těsto naložte do polokulovité kovové misky (průměr cca 20 až 22 cm), kterou jste důkladně vytřeli tukem (máslo) a vysypali hrubou moukou. Povrch těsta v misce uhlaďte a obsah při 165 °C upečte (cca 40 až 45 minut, nutná zkouška špejlí!). Upečený korpus nechte v misce krátce vydýchat a po 5 minutách jej vyklopte na mřížku. Zcela vychladlou polokouli nožem nebo strunou 2x prokrojte, získáte včetně vrchlíku 3 kruhové plátky.
2. Připravte krém: Smetanu zahřejte téměř k varu, odstavte ji a rozpusťte v ní nakrájené máslo a čokoládu. Dohladka vymíchaný základ (vlastně je to ganache) nechte pod fólií vychladnout, ale do chladničky ho neukládejte!
3. Umytou misku, ve které jste upekli korpus, vytřete lehce olejem a vyložte ji fólií (při plnění neklouže). Na dno uložte odkrojený piškotový vrchlík, svlažte ho likérem a rozetřete na něj část mírně vlažného čoko krému. Do vrstvy vtlačte pár malin a vše přiklopte středním piškotovým plátem. Postup plnění pak zopakujte, ale část krému odložte na finální potření korpusu. Následuje třetí piškotové kolo, naplněnou misku pak zabalte do fólie a vše uložte na 1 až 2 hodiny v chladu.
4. Ztuhlý korpus vyklopte z misky na talíř a zbavený fólie potřete hladce zbylým krémem. Potěr poprašte pomocí sítka kakaem a nahoru přidejte na dekoraci pár malin a čokoládových hoblin, zatímco po obvodu bombu obložte malinovým věncem, případně ho složte z jiných plodů.
Autorka: Marcela Matyášová
Text a foto: Jiří Savinec

 

Napsat komentář