HOBBYMANIE(5)

Nový chovatelský hit: Šnečku, šnečku, vystrč… rohy!

Základním krokem je výběr správného druhu. Špatné je pojmenování achatina pro všechny africké šneky. Čeleď Achatinidae obsahuje několik rodů. Mezi nejznámější patří Achatina, Archachatina, Lissachatina, Cochlitoma. V každém rodu pak najdeme několik druhů a poddruhů. Pro úplné začátečníky jsou nejvhodnější plži z rodu Lissachatina (např. lissachatina reticulata, lissachatina fulica (všechny poddruhy), lissachatina albopicta). Určitě je dobré vybrat inzerát, kde je název druhu napsán. Poznáte tím chovatele, který neodchovává křížence a ví, co má doma.

Jak šneky doma ubytovat?

I tihle nezvyklí domácí mazlíčci uvítají venčení!
I tihle nezvyklí domácí mazlíčci uvítají venčení!

Mladí šnečci už jsou na cestě do nového domova a potřebují vhodnou ubikaci. Použít se dá terárium, akvárium nebo plastový box, ale vždy musíte zajistit dostatečné větrání. Výše uvedeným druhům se daří i za pokojové teploty kolem 22 °C. Jiné potřebují přitápět topným kabelem, folií, atd. K udržení dostatečné vlhkosti (většina plžů preferuje 80% vlhkost) nám poslouží podestýlka. Používá se lignocel (drcený kokosový odpad), který výborně saje, nebo rašelina.

Čím je krmit?

Krmení našich nových mazlíčků není nijak náročné. Postačí různé druhy zeleniny (např. batát, mrkev, okurka, salát), ovoce (např. jablko, mandarinka, banán) a listy smetánky lékařské, jitrocelu, atd.
Samotnou kapitolu v životě šneků tvoří vápník. Potřebují ho ke správnému vývoji ulity. Nejvhodnější je do ubikace dávat sépiovou kost, která by měla být stále k dispozici. Dále můžeme do misky sypat jemně mletý krmný vápenec či rozdrcené vaječné skořápky. Užitečné je i míchání lignocelu s dolomitem v poměru 10:1.

Pomáhají lidem s ekzémy

Tito poněkud přerostlí šneci pomáhají lidem léčit jejich ekzémy
Tito poněkud přerostlí šneci pomáhají lidem léčit jejich ekzémy

Výhody našeho nového afrického mazlíčka však nekončí finančně nenáročným a jednoduchým chovem. Šneci jsou výborná zvířata pro alergiky a je dokázáno, že jejich sliz pomáhá léčit ekzémy, popáleniny a drobné ranky. Navíc žijí kolem 6 let. Nevýhodou je pouze veliká produkce vajec. Jedna snůška obsahuje průměrně 150 – 200 vajec s líhnivostí kolem 80 %. Snůška se může navíc opakovat až 4x ročně. Chovatelé vajíčka rozdrtí či uvaří, popř. dají malé šnečky na zkrm např. želvě. I s touto nepříjemností bohužel musíte při koupi počítat.
Autor a foto: Daniela Lešáková
logo mazlíčkoviny

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář