HOBBYMANIE(5)

Nový chovatelský šlágr: Živý kaktus aneb ježek bělobřichý

Jeho chov je v Česku novinkou. Ale každý, kdo tenhle živý kaktus už doma má, na něj nedá dopustit. Pravda, jen těžko se s ním pomazlíte tak, jako s chlupatým mazlíčkem, ale tenhle ježounek má spoustu jiných vlastností, kvůli kterým stojí zato si ho pořídit. Můžeme zaručit, že se s ním nudit určitě nebudete!

Co je třeba vědět, než si ježka pořídíte

Jednou z chovatelek ježků bělobřichých je Fabiena Baráková z Brna. Ta nám také poradí, co tito mazlíčci potřebují, aby se u nás cítili opravdu jako doma:
Každý, kdo uvažuje o pořízení ježka, by si měl uvědomit, že ježek není ani čistotný jako kočka, ani poslušný jako pes… Dá se spíše přirovnat ke zmenšenině mini prasátka.
Počítejte s tím, že ježčí výběh budete muset opravdu čistit každý den, stejně jako doplňovat čerstvou vodu a potravu. Protože není vhodné, aby ježek byl krmen pouze kočičími granulemi, ale i přirozenou stravou, tedy nějakými červíky, měl by si budoucí chovatel uvědomit i to, že mít červy uskladněné někde ve spíži nemusí být zákonitě příjemné ostatním členům rodiny. O ježka se zkrátka musíte starat…

V čem má bydlet, aby se cítil dobře

Ze své vlastní zkušenosti doporučuji plastové boxy o rozměrech zhruba 79x53cm (k dostání jsou v IKEA). Pozor však na výšku boxu, je lepší vyšší rozměr, protože ježci z nich rádi utíkají a vydávají se potom na průzkum bytu. Můžete je potom nalézt druhý den ráno spící zachumlané v prádle v pootevřené skříni nebo je dokonce omylem hodit do pračky, pokud vám před ní zůstala nějaká nachystaná hromádka na praní.
Co se podestýlky týče, vyzkoušela jsem jich spousty od kukuřičné, kterou jsem původně měla pro našeho papouška, přes různé velikosti pilin až po konopnou, která dobře pohlcuje pachy a dobře se udržuje. U této jsem zatím skončila.

Čím svého ježounka krmit?

Potrava, jak jsem již předeslala, by neměla být jednotvárná. Obecně se sice doporučuje kočičí granulované krmivo pro koťátka, je však velmi tvrdé  a ježek si na něm může doslova vylámat zuby. Milují jakékoliv kočičí i psí konzervy, vařená kuřecí srdíčka, šunku, ale obzvlášť červíky, které koupíte v každém zverimexu.

Kde si tohoto mazlíčka pořídit?

Ježka si vyberte z nějaké chovné stanice, protože zvíře od registrovaného chovatele vám zaručí eliminaci vrozených vad díky kontrole rodokmenu, ježeček bude po veterinární kontrole, dostanete doklad o původu s vlastním rodokmenem a hlavně budete vědět, jak je opravdu starý. Některé „ZVERIMEXY“ také prodávají ježky, ale tam není zaručeno nic z toho, co jsem právě uvedla, zejména stáří.

Autor a foto: Fabiena Baráková
Dvacetiletá studentka Masarykovy univerzity, žijící v Měníně. Velká milovnice zvířat, spoluzakladatelka chovné stanice afrických pygmy ježků, autorka webových stránek http://cactus-crew.webnode.cz/

Uložit

Napsat komentář