HOBBYMANIE(5)

Opravdu dobré rajče? Jenom to, co vám vyroste na zahradě! Poradíme, jak je pěstovat

Možná vás to překvapí, ale nejchutnější nejsou červená, daleko zajímavější pro vaše smysly jsou rajčata zelená, žlutá, bílá nebo třeba tygrovaná. Pojďme si nyní ve zkratce vysvětlit, proč, co, kde a jak pěstovat.
MNOHO DALŠÍCH RAD, NÁPADŮ A INSPIRACE VČETNĚ VIDEÍ NAJDETE V DIGITÁLNÍM ČASOPISE MOJE NOVÁ ZAHRADA. KOUPIT A S EXKLUZIVNÍ 40% SLEVOU NA PŘEDPLATNÉ SI HO MŮŽETE OBJEDNAT ZDE >>>

Proč pěstovat vlastní rajčata?

Obecně platí, že co si sami vypěstujete, bývá chutnější než v obchodě. U rajčete pak možná úplně nejvíc. To, co najdete v krámě, jako rajče vypadá, tváří se tak, je jako rajče nabízeno leč jako rajče moc nechutná. Jde o produkt šlechtění za účelem jednotnosti vzhledu, barevnosti, dlouhé trvanlivosti a možnosti pěstovat je ve zcela nepřírodních podmínkách (hydroponie, umělé osvětlení, pěstování v zimě v mírném pásu atp.). Chutná rajčata skutečně v obchodě nehledejte. Tedy jedna odpověď na PROČ je chuť.
Dalšími pro někoho bude barevnost, rozhodně červené rajče není ani jediné, ani nejhezčí. V neposlední řadě je zde i otázka ekologická, kdy průměrné rajče v obchodě nacestovalo za svůj „život“ více kilometrů než jste sami nachodili za celý rok.

Jaká si pořídit?

variace rajčat 1Zde je možné říci, že rajčat je spousta druhů, takže mohou uspokojit chutě prakticky každého. Někomu se líbí malá, někomu velká, jiný rád tvrdá s ostrou chutí, další moučnatá, další rád hodně sladká, jiný výrazně kyselejší… Rozdílných odrůd rajčat jsou po světě tisíce, možná i více.
Je dobré si zvolit odrůdu obezřetně. V široce dostupných barevných sáčcích jsou z nemalé části odrůdy, na nichž vyrostou a dozrají stejně „chutné“ plody jako v obchodě. Ta chutná je tedy třeba hledat. Vesměs jde o jiné než červené, sázkou na jistotu jsou velká rajčata i některá cherry rajčata. V jednom z dalších čísel vám přineseme podrobnější výčet a popis vybraných výjimečných odrůd rajčat. Nyní krátké doporučení: červené Býčí srdce, zelené Green Zebra či Ant’s Ruby German Green (ve zralosti jsou pořád zelená, zcela unikátní chuť), čokoládové cherry, hnědá rajčata (např. Černé krymské). I ve zmíněných sáčcích naleznete dobrá, ale je třeba pečlivě vybírat.

Kde rajčata pěstovat?

To je jednoduché: Máte-li zahradu, tak nepochybně na ní. Pokud vlastníte fóliovník či skleník, který jste spolehlivě schopni v létě dobře odvětrávat, tak v něm. Mají rády místo na plném slunci, co nejvzdušnější s úrodnou půdou. Nemáte-li zahradu, netřeba zoufat. Úspěchu dosáhnete i na balkonech a terasách v kontejnerech. Co největší kontejner, pravidelná závlaha a opět slunné místo.

Jak na to?

U nás je vhodné sazenice předpěstovat, stále to ještě Ty dobré odrůdy většinou jako sazenice skoro nikdo nenabízí, takže ani jiné cesty není. Je to naštěstí jednoduché. V malém postačí jižní okno s parapetem, pár kelímků od jogurtu, i zcela nejběžnější substrát (třeba univerzální či zahradnický), semínka a alespoň trocha nadšení. Do kelímků vyrobte otvory, naplňte substrátem, ten upěchujte a udělejte do něj jamku tak 1,5cm hlubokou. Vložte jedno semínko a zakryjte substrátem. Zálivka a šup na okno. Po týdnu jsou rostlinky venku, po dalších dvou týdnech je lze už otužovat přemístěním do nejprve stinného a postupně slunného místa venku. Za další 2 týdny sázíme a to co nejhlouběji. Ideálně tak, aby koukaly jen listy na vrcholu rostliny (plus minus 10 cm). Stonek v půdě pustí další kořeny, což je vítáno. Pak si připravíme oporu, k níž budeme rajče připevňovat. Průběžně tak činíme a současně odstraňujeme výhonky v paždí listů (tzv. zálistky). Podle potřeby také hnojíme.

Hlavní chyby při pěstování:

  • zanedbání hnojení před výsadbou či pak později
  • vyholování listů na celé rostlině
  • neodstraňování zálistků
  • ponechání plodů na rostlině tak dlouho, až jsou extrémně přezrálé
  • na závěr – pěstování odrůd, které budou chutnat tak, jak v obchodě – zbytečná práce

 

Napsat komentář