HOBBYMANIE(5)

Opravdu luxusní záležitost: Makový koláč s marcipánem

Tuto kombinaci opravdu musíte zkusit a teprve potom se rozhodněte, zda je či není pro vás mák to pravé ořechové…

Co budete potřebovat pro makový koláč s marcipánem:
makmarc-ilustr100 g máslových sušenek, 55 g másla, 2 lžíce jemně nadrcených nebo nastrouhaných dětských piškotů; marcipánová náplň: 100 g mandlového marcipánu, moučkový cukr dle potřeby; maková náplň: 150 g mletého máku, 15 g hrubé krupice, 50 g krupicového cukru, 300 ml mléka, 50 g másla, 25 g kukuřičného škrobu, 1 vejce; na dohotovení: 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky; čokoládové filigrány (srdíčka apod.)

Jak na to krok za krokem:

  1. Máslové sušenky uložte zabalené v mikrotenovém sáčku cca 30 minut v mrazničce a podrťte je na pracovní ploše válečkem. Drť přesypte do misky, propracujte ji důkladně s rozehřátým máslem a sušší hmotu napěchujte do kruhové dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili kolečkem papíru na pečení a bok potřeli ne příliš rozměklým máslem. Vše pak uložte na 30 minut do chladničky.
  2. makmarc-A1
    Použijete-li do náplně nemletý mák, bude koláč na řezu o poznání světlejší. Hmota s mákem jemně mletým se naopak vyznačuje výrazně tmavším zbarvením. Je tedy na vás, jakou variantu zvolíte

    V mezičase připravte marcipánovou náplň: Odvážený marcipán nahrubo nastrouhejte, prohněťte jej s trochou moučkového cukru a napěchujte jej v rovnoměrné silné vrstvě na zchladlý sušenkový základ ve formě. Poté vše opět uložte v chladu.

  3. Dále připravte makovou náplň: Mletý mák s krupicí a cukrem přelijte v rendlíku na plotně 250 ml mléka, přidejte nakrájené máslo a za stálého prošlehávání metličkou přiveďte vše zvolna k varu. Do vroucí náplně vmíchejte škrob rozmíchaný ve zbylém mléce (50 ml) a hmotu za stálého míchání provařte (cca 3 až 5 minut). Po odstavení a krátkém zchladnutí do ní opět metličkou zapracujte rozklepnuté celé vejce.
  4. Ještě teplou makovou náplň naložte do formy na vrstvu marcipánové hmoty, její povrch urovnejte a pečte vše v troubě vyhřáté na 180 oC po dobu cca 30 minut. Upečený koláč nechte ve formě cca 10 minut vydýchat, po obvodu jej pak opatrně uvolněte nožem a vyjmutý na podložku či mřížku nechte zcela vychladnout. Zchladlý potřete smetanou vyšlehanou se ztužovačem a povrch přizdobte čoko filigrány.

Náš tip:

Jako vložku pod makovou náplň použijte výhradně kvalitní pravý mandlový marcipán, žádnou cukrovou náhražku (fondánová cukrová hmota apod.). Je sice dražší, hůře se shání, ale šetřit na něm se v žádném případě nevyplatí.
Zdroj: https://fraeuleinella.com/category/kuchen-und-tartes/

titulka

TENTO RECEPT JSME PŘEVZALI Z ČASOPISU KNIHOVNIČKA RECEPTY 5/2016. NAJDETE V NĚM SPOUSTU DALŠÍCH NÁVODŮ A INSPIRACE N AZÁKUSKY TENTOKRÁT PŘEDEVŠÍM SMETANVÉ A TAKÉ RECEPTY NA OPRAVDU BOŽSKÉ POHÁRY. ČASOPIS SI MŮŽETE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ OBJEDNAT ZDE: >>>

Napsat komentář