HOBBYMANIE(5)

Orientální dobroty: Libanonský dort Černá princezna

Dortík je to opravdu pohádkový a nadšení z něj budou všichni milovníci čokoládových chutí. Krém dle našeho předpisu zvládnete určitě hravě, stejně tak přípravu originálního těsta na korpus, avšak jeho pečení již nemusí být bez problémů (přece jen jsme zvyklí na něco jiného). Řídké těsto zpočátku vyskočí opravdu parádně, avšak v závěru tepelné úpravy se může lehce „propadnout“. Na chuti buchty to nezmění vůbec nic, je opravdu skvělá, avšak při prokrajování zchladlého korpusu již mohou nastat potíže, abyste získali 3 shodné kruhové pláty. Šikovná dortařka si s tím samozřejmě poradí a pro ty ostatní máme jednu radu: Buď se pusťte do pečení znovu, což byl i náš případ, anebo vsaďte na osvědčený kakaový piškot.

Ingredience pro dort Černá princezna:

Ingredience pro dort Čokoládová princezna
Ingredience pro dort Čokoládová princezna

200 g hořké čokolády, 200 g másla, 1 lžíce instantní kávy, 120 ml vody; 3 vejce, 3 až 5 lžic zakysané smetany, 200 g bílého krupicového cukru; 170 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 0,5 lžičky jedlé sody, 200 g hnědého třtinového cukru, 25 g práškového kakaa; krém: 250 g hořké čokolády, 350 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce instantní kávy, 3 lžíce moučkového cukru, 250 g másla, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče (pomerančová esence); na dohotovení: nahrubo sekaná jádra pekanových nebo vlašských ořechů

Jak na to krok za krokem:

  1. V kastrůlku na plotně rozehřejte máslo, přidejte nalámanou čokoládu, instantní kávu přelitou horkou vodou a na mírném ohni vše míchejte do rozpuštění (nevařit!). Než dohladka vymíchaný čoko základ zchladne, prošlehejte v misce metličkou vejce se zakysanou smetanou i bílým cukrem a zvlášť propracujte odváženou hladkou mouku s práškem do pečiva, sodou, hnědým třtinovým cukrem a prosátým práškovým kakaem. Sypkou směs vmíchejte do zchladlého čoko základu s kávou, přidejte vaječnou hmotu a dobře vše vymíchejte. Polotekuté tmavé hladké těsto nalijte do dortové formy o průměru 22 cm a korpus v troubě vyhřáté na 165 °C upečte (cca 30 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě cca 15 minut vydýchat a vyklopte ho na podložku či mřížku. Zcela vychladlý 2x opatrně prokrojte, získáte 3 kruhové pláty.
  2. V připravte základ krém: Smetanu přiveďte téměř k varu, přidejte nalámanou čokoládu, sypkou instantní kávu a na velmi mírném ohni nechte vše rozehřát. Hmotu vymíchejte dohladka, odstavte ji a zchladlou uložte zakrytou fólií do druhého dne v chladničce. Odleželý ztuhlý základ zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla, a krém dochuťte jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou či několika kapkami esence.
  3. Na spodní díl původního prokrojeného korpusu rozetřete pětinu krému, přiložte druhý plát a postup opakujte. Vrchní vrstvu bude tvořit třetí pětina krému a čtvrtou rozetřete po obvodu sestaveného korpusu. Zbylý díl krému rozdělte na 2 části: Jednu naložte do sáčku opatřené špičkou na košíkový vzor (plochá) a povrch dortíku s jeho pomocí doplňte efektním výpletem. Další krém naložte do sáčku s velkou zubatou kulatou špičkou a dortík dozdobte. Bok můžete zároveň obsypat nahrubo nasekanými ořechy.

Náš tip:

Jemně nastrouhanou pomerančovou kůru či esenci, jež dodají máslovému krému skvělé aroma i příchuť, můžete samozřejmě přidat do chladnoucího smetanového čoko základu (ganache). Ještě lepší službu však odvedou, zapracujete-li je do čerstvě vyšlehaného krému. Účinek bude jednoznačně nejvýraznější.

 

Uložit

Napsat komentář