HOBBYMANIE(5)

Panelstory: Jak nafouknout byt 3+1 a přestavět ho k nepoznání?

Obloukový průchod z obývacího pokoje do kuchyně, asymetrické pódium jídelního koutu, zkosená stěna v předsíni, podélné nízké okénko v kuchyni. To je výčet těch nejvýraznějších prvků, které dávají zapomenout, že jste se ocitli v paneláku. A snad ještě víc je k neuvěření, že tyto originální nápady nepocházejí z ateliéru bytového architekta, ale z hlav majitelů bytu. Při plánování přestavby i při její organizaci byli přece jen trochu ve výhodě, majitel bytu je stavební technik.

Plánování na čtverečkovaném papíru

Manželé při plánování vsadili na osvědčenou techniku „lidových návrhářů“: Základem jim byl čtverečkovaný papír s nakresleným půdorysem bytu. Na něj zaznamenávali své nápady o budoucím rozvržení příček. Když po dlouhých úvahách a přemýšlení dospěli k optimálnímu řešení, vystřihli z papíru různé čtverečky, obdélníčky, kolečka i ovály, které simulovaly nábytek a další vybavení.

Při jeho „rozmísťování“ poznali, že ještě bude dobré některé příčky posunout. „Oříškem“ například bylo umístění příčky oddělující chodbu od jednoho z dětských pokojů tak, aby se daly otevírat dveře. Nakonec je stěna „nakoso“ a vytváří efektní dojem.

Staveniště s vanou

Přestavbu si manželé naplánovali na prázdniny, kdy děti odjely na venkov. Než se ale mohli pustit do budování, museli si „staveniště“ připravit. Kontejnery před domem se začaly vršit vysloužilými věcmi, starou kuchyňskou linkou, nepotřebnými podlahovými krytinami a především zdivem. Všudypřítomný prach ze sebe smývali ve vaně, která putovala za vším haraburdím, až když se práce chýlily ke konci.

Dá se říct, že ruku k dílu přiložil nejvíce majitel bytu, pomáhali mu ale i příbuzní a kamarádi. Jen na rozvody elektřiny, vody a na instalaci odpadů si domácí netroufli a svěřili je řemeslníkům, kteří si účtovali velice příjemnou cenu. Díky týmové rodinné spolupráci a uvážlivému výběru řemeslníků se přestavba bytu stala finančně únosnou.

Protože manželé uvažovali o zvelebení svého domova s předstihem, měli čas shánět některý materiál i třeba hydromasážní vanu ve slevách. Také se jim vyplatilo kupovat zboží přímo u výrobce, touto cestou výhodně pořídili třeba obkladačky do koupelny a do kuchyňky.

O pokoj víc

O tom, jak se přestavba manželům povedla, nejlépe vypovídají naše fotografie. Co se rodiny týče, všichni její členové jsou spokojení. Obě děti dostaly svůj vlastní pokojíček a manželé si zajistili soukromí díky malé ložnici. O obývacím pokoji lze tvrdit, že je rodinnou chloubou. Nejenže nabízí příjemné posezení, ale také plní funkci jídelny. Stůl se židlemi stojí na zvýšeném pódiu s podlahovou krytinou ve výrazně odlišné barevnosti. Za upozornění stojí také snížený podhled, který zvýrazňuje optické oddělení jídelní a odpočinkové části.

Naše rada: Přivést elektroinstalaci k lustrům umístěným na jiných místech než původní osvětlení bývá v panelových domech problematické především z estetického hlediska. Místo nevzhledných plastových „tunýlků“ zvolte raději sádrokartonový podhled. Jeho vybudování bude sice složitější, ale zato skryje veškeré dráty a navíc se stane efektním dekorativním prvkem.

 

Napsat komentář