HOBBYMANIE(5)

Pravý tvarohový koláč ze Saska

Tři vrstvy, tři rozdílné materiály, tři fantastické chutě! Takový je originální Eireschecke přímo z Drážďan, který si nyní můžete dle předpisu, který jsme našli na německých stránkách diekuechenzuckerschnecke. Podle německého spisovatele Martina Walsera prý patří k nejlepším v celé Spolkové republice. „Mimo Sasko se pečou už jen náhražky a přímo v Sasku je pak nejlepší ten z kavárny Toscana v Drážďanech,“ napsal ve své knize Die Verteidigung der Kindheit…

Tvarohový drážďanský koláč
200 g hladké mouky, 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 70 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 vejce; náplň č. 1: 60 g másla, 500 g měkkého tučného tvarohu, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 1 sáček vanilkového pudinku; náplň č. 2: 1 sáček vanilkového pudinku, 70 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 300 ml mléka, 60 g másla, 3 vejce

Jak na to krok za krokem

V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a moučkovým cukrem, přidejte na kostky nakrájené máslo, vejce a vše zpracujte v robotu do podoby těsta, jež hned roztlačíte na dno kruhové formy o průměru 22 cm vyložené papírem na pečení.
Na těsto rozetřete náplň č. 1: Rozehřáté máslo vymíchejte s tvarohem a moučkovým i vanilkovým cukrem, přidejte krátce prošlehaná vejce, pudinkový prášek a vše dohladka propracujte. Dále připravte náplň č. 2: Pudinkový prášek smíchejte v kastrůlku s vanilkovým a krupicovým cukrem, přilijte mléko a pudink za stálého míchání svařte. Po krátkém zchladnutí do něj vmíchejte máslo a oddělené žloutky (občas hmotu promíchejte, aby se na povrch nevytvořil škraloup). Zvlášť vyšlehejte z bílků sníh a do vlažného pudinku ho zvolna zapracujte. Pudinkovou náplň rozprostřete na tvarohovou a vše v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 50 až 60 minut). Hotový moučník nechte v chladničce do druhého dne odležet.
Zdroj a foto: diekuechenzuckerschnecke

Náš tip:
Moučník podobný originálnímu drážďanskému Eierschecke se na území SRN peče v různých obměnách především z piškotového či kynutého těsta. Někde do něj přidávají rozinky, jinde ho polévají vrstvou hořké čokolády, případně používají posyp drobenkou. Další variací je pak Freiberger Eierschecke, který se připravuje bez tvarohu, a je o poznání nižší.

Napsat komentář