HOBBYMANIE(5)

Předvánoční recepty: Arašídové pralinky v čokoládě

Výsledek do značné připomíná oblíbená vosí hnízda, ale po chuťové stránce je to něco zcela nového. Toto cukroví rozhodně stojí za vyzkoušení!

Stará pravda sice říká, že na velikosti záleží, ale v tomto případě vsaďte spíše na pralinkové rozměry, tedy miniatury. Co je malé, je i milé, a v případě výrazné arašídové náplně jsou drobné kousky jednoznačně výhodou. Vždyť prvořadým posláním jakéhokoli druhu vánočního cukroví je příjemné poškádlení chuťových buněk, nikoli jejich přesycení!

Ingredience pro arašídové špičky v čokoládě:

200 g hladké mouky
50 g práškového kakaa
25 g jemně strouhaných mandlí (mohou být neloupané)
80 g moučkového cukru
125 g másla
1 vejce
náplň: 400 g nesolených arašídů
150 ml proslazeného kondenzovaného mléka
na polití: bílá čokoláda
na dozdobení: tmavá hořká čokoláda

 Jak na to (fotopostup najdete v galerii pod článkem):

  1. Odváženou mouku promíchejte nasucho v robotu s kakaem, jemně nastrouhanými mandlemi i moučkovým cukrem, přidejte na kostičky nakrájené vychlazené ztuhlé máslo, rozklepnuté vejce a vše hnětačem rychle zpracujte do podoby tužšího vláčného těsta. Bochánek na pomoučeném válu krátce přehněťte a zabalený do fólie nechte v chladničce cca 2 hodiny odležet.
  2. V předstihu připravte i náplň: Vyloupaná arašídová jádra opražte v pánvi na plotně, vymněte z nich tmavé mázdřité slupky a jemně je nastrouhejte. Voňavou arašídovou moučku propracujte v misce s proslazeným kondenzovaným mlékem a nenechte se odradit, že je hmota značně lepivá. Odležením v chladu (cca 2 hodiny) ztuhne.
  3. Z odpočinuté kompaktní arašídové hmoty oddělujte kousky o hmotnosti cca 10 až 12 g, z každého vytvarujte úhledný kuželík se základnou o průměru cca 35 mm a všechny nechte v chladničce 30 minut odležet. Musí opět řádně ztuhnout.
  4. Z odleželého tmavého těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše plát silný 2 až 3 mm, vypíchněte z něj formičkou kolečka či kytičky o průměru 4 cm, přeložte je na plech s papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C všechny upečte (cca 12 minut). Hotové stáhněte i s papírem na podložku a nechte je zcela vychladnout.
  5. Ztuhlé homolky smáčejte komplet celé v rozehřáté bílé čokoládě, po krátkém okapaní přilepte vždy jeden kousek na zchladlou upečenou kytičku a složené cukroví přizdobte pomocí sáčku s tence odstřiženým růžkem linkami rozehřáté bílé čokolády.
    Autor: -is-

Náš tip:
Místo arašídů můžete použít mandleMáte-li doma alergika na arašídy, potom burské oříšky nahraďte loupanými mandlemi a získáte hmotu podobnou marcipánu. Případně použijte opravdový kvalitní mandlový marcipán, ale počítejte s vyšší cenou vstupních surovin.

Foto: © and  styling ing. Jiří Savinec

Napsat komentář