HOBBYMANIE(5)

Rafinovaně upravené linecké aneb: Slyšte motýlích křídel šum!

Pokud si pozorně prostudujete recept, potom zjistíte, že je to rafinovaně upravené křehké linecké. S jeho přípravou tedy nebudete mít potíže, ovšem jeho zpracování je již o trochu náročnější. Především je třeba vypracované pruhované roládky, přesněji složenou dvojroládu (viz postup) průběžně chladit.
Těsto musí být stále tuhé, jinak se bude obtížně krájet a tvarování jednotlivých plátků bude svízelnější. Pracujte tedy co možná nejrychleji, protože těsto v prstech doslova taje! A počítejte také s tím, že na začátku pár plátků zkazíte, nebo nebudou tak dokonalé, jak byste si představovali. Jakmile si ale „vypilujete“ techniku jejich zaštipování, tvarování a spojování, budete mít vyhráno. A vaši blízcí užasnou, jaké překvapení jste pro ně napekli.

Recept na motýly z křehkého kořeněného těsta:
400 g hladké mouky 100 g moučkového cukru 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 1 lžička perníkového koření (kupovaná směs) 300 g másla 1 vejce strouhaná kůra a šťáva z 0,5 citrónu 50 g práškového kakaa moučkový cukr na posypání

Jak na to krok za krokem:

Mouku promíchejte s moučkovým cukrem, „prdopečem“ a perníkovým kořením, přidejte na kostky pokrájené máslo, vejce, strouhanou citrónovou kůru i šťávu a rychle vše zpracujte v hnětači do podoby hladkého tužšího těsta.
Hned je rozdělte na poloviny a do jedné zapracujte prosáté kakao. Bílé i tmavé těsto rozdělte opět na poloviny, z každé vytvořte váleček a všechny nechte zabalené ve fólii v chladu odležet (cca 30 minut).

Náš tip:
Upečení motýli jsou sami o sobě velmi dekorativní, ale jejich vzhled ještě víc podtrhne posyp moučkovým cukrem přes prořezávanou šablonu. Prodávají se v celých sadách s různými motivy, ale ne každý je vhodný. Osvědčil se například čtyřlístek…

Z každého dílu pak vyválejte pravidelný obdélníkový plát; na jeden světlý přiložte tmavý a na tmavý naopak světlý, lehce přejeďte oba složené pláty válečkem a zarolujte je. Získáte 2 stejně silné roládky, jež přiložíte k sobě s mírně vytaženými okraji nahoru (viz foto č. 6) a dvojici nechte opět v chladu ztuhnout (lze uložit do mrazničky).
Ztuhlou „dvoujroládu“ nakrájejte na plátky silné cca 8 mm, u každého kolečka (oddělí se) vytáhněte konce původního plátu, aby vznikla tykadla, a každý pomocí ukazováku a čepele nože v půli hluboko zaštípněte. Vzniknou tak dvojice motýlích křídel, jež na plechu s papírem dotvarujete a spojíte k sobě. Složené motýly pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10 až 15 minut (nesmí příliš zrůžovět) a zchladlé dozdobte pomocí šablony moučkovým cukrem.

Autorka: Marcela Matyášová
Foto: Jiří Savinec

Napsat komentář