HOBBYMANIE(5)

Recept na dort Othello aneb ve jménu žárlivého mouřenína

Podstatu dortíku tvoří piškot, jehož základ je vyšlehaný s rozehřátou bílou čokoládou. A aby toho nebylo málo, ve směsi sypkých přísad mají nezastupitelné místo voňavě opražené a slupek zbavené nastrouhané lískové oříšky. Zajímavá je samozřejmě i náplň tvořená pomerančovou marmeládou, ale nahradit ji lze bez obav meruňkovým džemem.

 Co budete potřebovat pro dort Othello s ovocným želé:

otel-01
Ingredience pro dort Othello

125 g másla, 200 g krupicového cukru, 100 g bílé čokolády, 3 vejce, 300 g hladké mouky, 100 g jemně nastrouhaných opražených lískových oříšků, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 80 ml mléka (dle potřeby); na svlažení korpusu: 6 až 8 lžic koňaku (brandy, tuzemák); želé vložka: pomerančový nebo meruňkový džem, 4 plátky želatiny, 3 lžíce vody; poleva: 100 g másla, 150 g hořké čokolády, 120 g moučkového cukru; na dohotovení: 50 g čokoládové rýže

Postup jak na to krok za krokem:

  1. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem (nemusí se zcela rozpustit) a metlami šlehače do pěny zapracujte rozehřátou čokoládu. Po jednom do základu dále zašlehejte rozklepnutá vejce. Zvlášť promíchejte mouku s jemně nastrouhanými, v suché pánvi opraženými a tmavých slupek zbavenými lískovými jádry i s práškem do pečiva a směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehané pěny spolu s mlékem (dle potřeby). Ne příliš řídké těsto nalijte do formy o průměru 22 až 24 cm vyložené papírem na pečení a korpus při 170 °C upečte (cca 40 až 50 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat, uvolněte ho pak a nechte ho zcela vychladnout.
  2. Nastříhané želatinové plátky namočte v troše vody a nabobtnalé opatrně rozehřejte. Džem přiveďte v žáruvzdorné misce v mikrovlnce k varu a po krátkém zchladnutí do něj vmíchejte želatinu. Hmotu nechte za občasného promíchání zvolna chladnout. V mezičase skrojte rovně zchladlý korpus (odkrojte vypouklé bříško) a celý 2x prokrojte. Získáte 3 kruhové pláty. Spodní uložte zpět do formy či ráfku, svlažte ho alkoholem a rozetřete na něj polovinu vlažného želé. Přiložte druhý piškotový plát a postup zopakujte. Složený korpus uložte v chladu, želé v mezivrstvách musí ztuhnout.
  3.  Bok ztuhlého dortíku potřete po vyjmutí z formy džemem a připravte čoko hmotu na finální úpravu: V misce rozehřejte máslo s nalámanou čokoládou, přidejte jemně prosátý moučkový cukr a utřete vše dohladka. Konzistenci hmoty upravte přídavkem dalšího cukru, musí se dobře roztírat. Povrch celého dortíku jí pak pomocí špachtle upravte. Než hmota ztuhne, dozdobte ji otisky bříškem lžíce a bok obsypejte čokoládovou rýží. Opět vše nakonec nechte v chladničce ztuhnout.

Tento recept jsme převzali ze srpnového vydání časopisu Dortománie/2016

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář