HOBBYMANIE(5)

Recept na opravdu domácí švestková povidla bez míchání

Ano, mezi kuchaři se tento spor vede od nepaměti. Jeden tábor tvrdí, že povidlová hmota se musí takřka nepřetržitě míchat, jinak to prý není ono. Většinu z nás amatérů to ale odradí – stát pořád u sporáku zdržuje, stačí chvilka nepozornosti a povidla se připálí. Další tvrdí, že je mnohem lepší povidla vůbec a zásadně nemíchat. Ba naopak, poté, co projdou krátkou přípravnou fází, je dobré kuchyni opustit, zamknout ji a do hrnce nenahlížet ani omylem. Svedlo by nás to k tomu, vzít do ruky vařečku a zamíchat…
My jsme se rozhodli vyzkoušet právě druhou variantu bez míchání, odolali jsme nutkání do té bublající kaše jakkoli hrábnout (a bylo velké, protože to vypadalo, že se to všechno každou chvilku připeče) nu a výsledek? K nerozeznání od povidel, u kterých musíte strávit u plotny dlouhé hodiny s „pádlem“.

Co budeme potřebovat na švestková povidla:

ingredience pro švestková povidla– 2,5 kilogramů švestek
– 0,5 kg cukru (tady ale záleží na tom, jak zralé jsou švestky, těm přezrálým cukru netřeba)
– 1 dcl octa, nejlépe vinného, ale za pokus stojí i balsamico
– podle libosti a chuti navíc trošku rumu, badyán, popř. jiné koření

Jak na to:

Švestky vyloupeme, tedy zbavíme pecek a roztrhneme. V hrnci je promícháme s cukrem, octem, popřípadě s kořením a štamprličkou rumu.  Vše necháme 24 hodin proležet.
Po tom, co se budoucí povidla dobře prospala, vlastně proležela, necháte je hodinku pod pokličkou přejít prudším varem. Pak teplotu snížíte na minimum (pomalý var) a pokud možno opustíte kuchyni. Nebojte se, připálený hrnec je jenom fáma!
Návštěva kuchyně je povolena až po pěti hodinách. Nahlédněte, jestli se voda dostatečně odpařila, povidla by měla mít hustou konzistenci.
Je-li tomu tak, povidla rozmixujte tyčovým mixérem a pak jimi naplňte sklenice. Následně můžete zvolit jednu ze dvou variant:
A) Pokud jste sklenice naplnili horkými povidly, zavíčkujte je, obraťte dnem vhůru a nechte vychladnout.
B) Když plníte sklenice vychladlými povidly,  nechte je po dobu 15 – 20 minut při teplotě 80 ° C sterilizovat.
Dobrou chuť!
Autorka: Jiřina Volná

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář