HOBBYMANIE(5)

Řezy zvané „Skvrny na slunci“: Připravíte je v jediném pekáči!

Stačí jediný řez hotovou buchtou a každému musí být hned nad slunce jasné, jak tento originální a na přípravu nenáročný moučník k názvu přišel. Kdo hledá inspiraci na našich stránkách pravidelně, jistě si vzpomene na obdobný zázrak s názvem „stříbrné měsíční hory“.
Princip je v tomto případě obdobný: Spodní „kopcovitá“ vrstva bílkového těsta poprášená mletou černou kávou je ovšem zalitá těstem žloutkovým, tedy svítivě žlutým, a buchta se navíc po upečení a prokrojení plní vařeným broskvovým krémem s množstvím kompotovaného ovoce upraveného na kousky.
Opravdová sluneční bouře na pohled, dalo by se říci. A co teprve pozdvižení, jež vyvolá mezi chuťovými pohárky při prvním zakousnutí! Radíme tedy jediné: Upečte si tuto sluneční explozi při nejbližší příležitosti, třeba již pro příští neděli…

Náš tip:
Při skládaní 1x prokrojeného dezertu s vrstvou fajnového krému mezi dvěma pláty si vezměte na pomoc formu či plech, ve které se buchta původně pekla (může být stavitelný ráfek). Okraje naplněného, v chladu ztuhlého a z formy vyjmutého moučníku pak rovně zařízněte, osvědčil se dortový nůž.  

Recept naSluneční skvrny“ s broskvovou náplní:
Bílkové těsto: 7 bílků 200 g krupicového cukru 2 lžíce octa v 25 g polohrubé mouky 40 g kukuřičného škrobu 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 1 lžička mleté zrnkové kávy; žloutkové těsto: 7 žloutků a 2 celá vejce 150 g krupicového cukru 2 lžíce oleje 130 g polohrubé mouky 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 1 lžíce octa; krém: 1 sáček vanilkového pudinku 3 lžíce krupicového cukru kompotované broskve (cca 1,5 sklenice) voda dle potřeby 1 sáček mleté želatiny 125 g másla; na posypání: moučkový cukr

Jak na to krok za krokem:

Nejprve připravte bílkové těsto: Do sněhu z bílků zašlehejte po lžících cukr a pak ocet. Dále stěrkou do pěny zapravte mouku promíchanou se škrobem a práškem do pečiva, těsto naložte lžící na plech s vyššími okraji či do formy cca 35 x 35 s listem papíru na pečení a kopečky poprašte černou kávou. Dále připravte žloutkové těsto: Žloutky a celá vejce vyšlehejte s cukrem, zašlehejte do pěny olej, stěrkou do ní zapravte mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec do těsta vmíchejte ocet.
Hmotu nalijte na bílkové těsto poprášené kávou a v troubě vyhřáté na 170 °C vše upečte (cca 30 minut). Než buchta vychladne, připravte náplň: V rendlíku promíchejte pudinkový prášek s cukrem, přilijte sirup z kompotu doplněný vodou na 500 ml, vše za stálého míchání svařte (pudink se vyčeří) a provařte. V horkém pudinku nechte rozpustit želatinu nabobtnalou v předstihu 10 minut v troše vody, dále do teplého základu vmíchejte máslo a scezené broskve pokrájené na kostky (cca 470 g).
Zchladlou a z formy vyklopenou buchtu 1x prokrojte, na jeden z plátů rozetřete vrstvu chladnoucího krému, přiklopte druhý plát a nechte vše v chladu ztuhnout (cca 1 hodina). Moučník nakonec rozdělte na řezy a poprašte je hojně moučkovým cukrem.

Napsat komentář