HOBBYMANIE(5)

Řízky trochu jinak: Vyzkoušejte klatovské rarášky v těstíčku!

Řízečky jako v peřince?  Ano, kousky různých druhů masa smažené v těstíčku tak opravdu mohou vypadat. K tomu má tato častá kuchyňská úprava jednu velikou výhodu: maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté. A pokud do těstíčka přidáte podle našeho receptu ještě špetku kypřicího prášku, dočkáte se opravdu neuvěřitelně nadýchaného křehkého obalu.
Základní varianta je snadná a zvládne ji každý. Jednoduše vymíchejte v misce z jednoho či dvou vajec, špetky soli, hladké mouky a trochy mléka hustou hmotu, která bude připomínat těstíčko na lívance. Že jste docílili správné konzistence, poznáte snadno: nesmí z namočeného kousku masa stékat.
Samozřejmě se ještě nabízí celá řada obměn. Pšeničnou mouku můžete nahradit kukuřičnou, solamyl zase spolehlivě zastoupí vejce a místo mléka použijte s klidným svědomím smetanu, pivo, bílé víno nebo dokonce koňak. Výsledek vás možná překvapí. Samozřejmě se nabízejí i různé druhy koření, například s pepřem nic nezkazíte, stejně jako s některými bylinkami. Spíše ale používejte ty sušené, protože sekané čerstvé natě (pažitka, tymián, bazalka) by v obalu na povrchu při smažení černaly.

Recept na klatovské rarášky:
300 g krůtích prsou; těstíčko: 2 vejce, 100 ml piva, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička sójové omáčky, sůl, mletý černý pepř, 2 lžičky solamylu, hladká mouka podle potřeby; tuk na smažení

Jak na to krok za krokem:

Krůtí prsa nakrájejte na plátky nebo ještě lépe na delší a silnější proužky. Ostatní ingredience vymíchejte v misce do podoby hustého těstíčka (jako na lívance). Podle potřeby je zahustěte moukou, nesmí z masa stékat! Nudličky do hmoty naskládejte jednu vedle druhé a pomocí vidličky je přeložte do pánve s rozehřátým tukem. Smažte je po obou stranách dozlatova. Po vyjmutí kousky osušte papírovým ubrouskem. Jako přílohu podávejte různě upravené brambory a čerstvý zeleninový salát. Výborné jsou s tatarskou omáčkou.

Napsat komentář