HOBBYMANIE(5)

Rychlá večeře pro nenadálé hosty? Hemenex v listovém těstě

Míváte-li v mrazničce uložené pro nenadálé případy zmražené listové těsto, potom je téměř vyhráno, protože většina ostatních ingrediencí, kterých je při přípravě této dobroty zapotřebí, bývá běžně v chladničce. Kousek šunky či měkkého salámu, tvrdý sýr, cibule a pár vajec v ní určitě najdete a přibrat do hry můžete ještě další suroviny.

Fantazii se meze nekladou. A pokud jste se zásobili také zakysanou smetanou, potom máte zcela po starostech a dokonce i zmiňovanou nečekanou návštěvu můžete pohostit přímo královsky.

Nevěříte? Zkuste to! Stačí všechny zmíněné a na pohled obyčejné potraviny zapéct do listového těsta a všichni se budou olizovat.

Co budete potřebovat:

►400 g listového těsta ►7 vajec ► 200 g zakysané smetany ► 2 jarní cibulky (může být i klasická) ► 150 g eidamu ► 150 g šunky (šunkový salám apod.) ► bylinky podle chuti (petrželka, pažitka, bazalka, tymián, saturejka, může být také provensálské koření) ► bylinková sůl.

Jak na to:

Kruhovou dortovou formu vyložte pečicím papírem, na dno uložte větší plát listového těsta, aby zčásti pokryl i boky. Těsto propíchejte vidličkou a poklaďte plátky šunky, na které rozlijete směs zakysané smetany, 1 vejce a sekané jarní cibulky ochucenou solí a bylinkami podle chuti.

Dále rozklepněte 6 celých vajec, posypte je strouhaným sýrem (část odložte na ozdobu), opět přidejte sekanou cibulku a další vrstvu šunkových plátků. Nahoru položte druhý plát těsta (opět propíchaný vidličkou), který potřete na povrchu rozšlehaným vejcem a posypete zbytkem strouhaného sýra. Vše pak pečte asi 30 minut při 180 °C.

Zdroj: e-knihovnicka.cz

Napsat komentář