HOBBYMANIE(5)

S kočkou na vodítku? Proč ne, získá spoustu nových zkušeností!

Možná jste měli štěstí a už jste nějakého nadšence s kočkou na vodítku v ulicích města potkali. Pokud ne, vězte, že se nejedná o tak výjimečnou záležitost, jak to na první pohled vypadá. I když je pravda, že většinou bývá zvykem chovat kočku buď pouze doma, nebo s možností naprosto volného pohybu. Jak ji ale naučit na vodítko? A jaká to má úskalí?

Kočky jsou osobnosti, na vodítko si musí zvyknout

Hned na začátku je dobré si přiznat, že kočky vodítko rády nemají. To ale neznamená, že si na něj nemohou zvyknout. Bude to boj hlavně s vaší vlastní trpělivostí. Jakmile kočku na postroj a vodítko naučíte, můžete pomalu vyrazit ven. Postroj je zmíněn schválně. Rozhodně nepoužívejte obojek. Kočka je velmi šikovná a z běžného obojku pro psy se bez problému vyvlékne. Ve specializovaných obchodech, na internetu, nebo na výstavách je možné zakoupit postroj určený přímo pro kočky. Pro pohyb kočky na vodítku nic lepšího nenajdete.

Pokud máte zvykání kočky na postroj a vodítko za sebou, můžete zkusit vyrazit ven. Pro začátek bohatě stačí jít pouze před dům. Kočka, která žije doma, si na svět venku musí zvyknout. Kočka zvyklá na volný pohyb si zase musí zvyknout na omezení. Opět platí, že postupujeme pomalu a trpělivě. Rozhodně nestojíme o to, aby naše kočka utrpěla šok či trauma. Pomalým a pravidelným zvykáním docílíme úžasných výsledků.

Jaké zvolit vodítko a obojek?

Kromě ruchu a neznámých podnětů však na naši kočku venku číhají různá nebezpečí, na která je nutné myslet. Hned v první řadě jsou to psi, jimž je pohyb na vodítku vyhrazen. Těžko říct, jak budou na kočku reagovat kolemjdoucí lidé, co se týče psů, je jejich reakce jasná. Ulovit.  Nebo utéct. To se bude odvíjet od povahy psa, nicméně si můžete být dopředu jisti, že mezi pejskaři se zvláštní oblibě nejspíš těšit nebudete.

Pro venčení koček venku se nejlépe hodí flexi vodítko. Zde je třeba myslet dopředu. Je rozhodně lepší vzít před psem kočku do náruče, než ji nechat šplhat na strom, kde se může vodítko zamotat a sundání kočky se tak lehce může stát dost zásadním problémem. Časem se naučíte rizikové situace odhalovat a řešit včas, nebojte, je to obdobné, jako první procházky se psem.

Pozor na parazity! Nejlepší je prevence

Asi největším problémem při pohybu domácích koček venku jsou blechy. Nevím proč, ale kočka působí na blechy v trávě podobně, jako magnet. Tam, kde všichni z okolí venčí psy a nemají problémy s blechami, vy se s kočkou projdete jednou a já vám garantuji, že kočka si blechu domů donese.
Ano, je to trochu nadnesené tvrzení, ale je třeba s tím počítat. Blechy jsou u koček, které chodí ven, celkem běžná záležitost. Při zablešení se postupuje stejně jako u psů. Koupel speciálním šampónem, dezinfekce pelíšku a detailní desinsekce domácnosti. Lepší je tohle neriskovat a i při prvních pokusech na kočku aplikovat nějaký přípravek proti blechám a podobným parazitům. Váš veterinární lékař vám jistě rád a dobře poradí konkrétní produkt.
Jinak vás nic zvláštního nečeká, teda až na zvědavé pohledy kolemjdoucích. Ale to si zvyknete. V našich podmínkách doporučuji kočku brát ven jen sezónně. Tedy od konce jara do počátku podzimu. Řídíme se venkovní teplotou. Brát kočku do chladného prostředí je zbytečné, když ji po většinu dne chováme doma. Je totiž možné, že její organismus se nebude stíhat adaptovat na takové výkyvy teplot (doma a venku) a kočka by zbytečně onemocněla. A to není naším cílem.

Video: You Tube
Autor: David Navara a redakce
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář