HOBBYMANIE(5)

Silvestrovské hodování: Překvapte nadívaným krokodýlem!

Je známá pravda, že věci na pohled složité bývají nakonec velice snadné. A platí to i v kuchyni. V případě tohoto efektního slaného závinu v podobě krokodýla se o tom přesvědčila Ivana Egertová z Cítova u Mělníka. Jak nám prozradila, nápad objevila se stručným návodem na internetu, a zaujal ji natolik, že se rozhodla ho zkusit.

Systémem pokusů a omylů ovšem nepostupovala dlouho. Již napotřetí se jí podařil krokodýl opravdu parádní. A tak si ho nyní můžete vyzkoušet i vy. Postup, který jsme pro vás připravili, ukazuje vše do nejmenších detailů, takže byste chybovat příliš neměli.

Jak nám Ivana Egertová prozradila, náplň tohoto na pohled efektního závinu si už doma stačili poněkud upravit, aby chutnal celé rodině. Nakonec skončila u kečupu domácí výroby, který je příjemně pikantní. Následuje vrstva měkkého gothaje nakrájeného na kolečka, do které ukládá středem po celé délce plátu pruh složený z plátků eidamu (viz postup). Na něj se pak vrství postupně niva na plátky, na kolečka pokrájená pikantní měkká klobáska a vrstva rozpůlených rajčátek nakonec.

Pokud jsou k dispozici pouze velké plody, potom je krájí na plátky. Také při splétání hřbetu krokodýla udělala I. Egertová zajímavou zkušenost. Zjistila totiž, že základem musí být na obou stranách výchozího plátu vždy shodný počet nakrojených proužků. A vůbec nevadí, že se krájí i přes kolečka gothaje. Skládají se potom vždy na druhou stranu a směrem dozadu ve směru řezů.

A jakmile je už krokodýl spletený, zjistila rovněž, že napřímený by se jí na plech nevešel, takže ho stáčí do oblouku. „Nakonec to i na pohled vypadá o poznání lépe,“ konstatuje. A dodává, že víc než 20 minut jí už tvorba závinu nezabere. Dokonce se vypracovala natolik, že ze stejné dávky těsta zvládá hravě krokodýly dva, ovšem o polovinu menší. „Skutečně je to rychlá záležitost. A výsledkem je lehká a velice chutná večeře…“

Recpet na krokodýlí závin plněný sýrem a uzeninou:
Kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka a dál podle potřeby, 2 lžíce oleje, 10 g droždí (1 kostka), špetka cukru, 1 vejce, 1 lžička soli; náplň: kečup (ideální je domácí, mírně pikantní), gothajský salám na plátky, krájený eidam nebo jiný tvrdý sýr podle chuti, anglická slanina na plátky, 150 g nivy, pikantní měkká klobása, 200 g malých rajčátek; na potření: 1 vejce, trocha mléka  

Jak na to krok za krokem:

Dejte do mísy mouku, špetku soli a cukru, navrch rozdrobte droždí, rozklepněte vejce, přilijte olej, mléko a v jediném pracovním kroku zadělejte těsto, nejlépe v hnětači. Důkladně je vypracujte a nechte pod utěrkou v teple vykynout. Musí zdvojnásobit původní objem. Poté je vyklopte na pracovní plochu s plátem pečicího papíru odstřiženým na formát plechu. Těsto na tento obdélník rovnoměrně rozválejte a dotáhněte je i do rohů. Přesahy skrojte stěrkou či rádýlkem s rovným kolečkem a odložte je stranou.
Povrch plátu potřete kečupem a středem rozložte po délku s mírnými přesahy vedle sebe tři řady koleček gothaje. Na ně uložte středem pár plátků sýra, přes ně poklaďte slaninu, následuje na plátky nakrájená niva, vrstva klobásy na kolečka a pokrájená rajčátka. A potom se již můžete pustit do skládání a balení hřbetu. Nejprve nakrojte stěrkou po celé délce plátu šikmo jednu jeho třetinu (přes kolečka gothaje) a potom zrcadlově i druhou. Počet zářezů musí být na obou stranách shodný! Jen tak složíte pravidelný a souměrný hřbet.

Následně vytvarujte hlavu na předním konci a ocas na druhém. Na hlavu přiložte větší osmičku vytvarovanou z proužku zbylého těsta, do kterého jste zabalili dvě malá rajčátka (vzniknou tak oči) a přidejte na špičku ještě jednu malou osmičku, avšak jen z těsta (čumák). Nakonec zbývá připojit k tělu čtyři tlapy (stlačené oválné bochánky s nastřiženými prsty), dále nastřihněte na hlavě nůžkami zuby a na hřbetu šupiny, potřete krokodýla rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180 až 200 °C jej upečte dozlatova. Trvá to přibližně 20 minut.

Napsat komentář