HOBBYMANIE(5)

Taneční škola pro pejsky: V první lekci se naučí obíhat kolem předmětu

Dogdancing, jak se této disciplíně říká, je velmi populární. Na první pohled to vypadá, že naučit se tancovat je pro pejska pěkná dřina. Je tomu ale právě naopak, pejsek se náramně baví a pokud víte, jak na to, budete mít o legraci postaráno i vy. Že nevíte? Nechte si tedy poradit od zkušené cvičitelky Daniely Lešákové.

Pro první lekci budete potřebovat deštník (nebo koště atd.), hračku a nezapomeňte také na pamlsky – pejsek musí být za svou píli odměněn!

Jak na to krok za krokem:

  1. Odměníme každé podívání (každý zájem) na předmět, se kterým budeme pracovat. Opakujeme 2 – 3x.
  2. Necháme psa udělat alespoň krok ve směru, kterým bude později obíhat (ze začátku netrváme na kroku, odměníme jakýkoli pohyb vpřed).
  3. Postupně zvyšujeme kritéria na 2, 3, 4 kroky. Pamlsek házíme ve směru, kterým bude pes pokračovat. Velice se tím zjednoduší a zrychlí postup.
  4. Zvyšováním počtu kroků se dostaneme až na 1 celé oběhnutí, které několikrát opakujeme, a stále házíme psovi pamlsek dál ve směru pohybu.
  5. Počet oběhnutí pořád zvyšujeme – nejprve 1,5, pak 2, pak 3. Neustále však měníme počet, za který psa odměníme. Pes se nesmí naučit, že za 2 oběhnutí je odměna a dost.
  6. Jakmile pes dělá trik automaticky, přidáme povel (v tomto bodě  chvíli zůstaneme).
  7. Začneme odměňovat pokusy udělané pouze na povel. Měníme předmět, který pes obíhá (při změně však na chvíli snižujeme kritéria).
  8. Postupně přidáváme i náš pohyb. Nejprve pouze mírně přešlapujeme na místě, poté chodíme dokola ve i proti směru, kterým se pes pohybuje.
  9. Např. deštník používáme i při jiných tricích, pes ho ale obíhá jen na náš povel a je mu jedno, jestli stojíme na místě, klečíme nebo se pohybujeme.
  10. Zařadíme tento cvik do sestav.

Pro hobbymanii.tv připravily 

Napsat komentář