HOBBYMANIE(5)

Utajované recepty: Sýrové mňamky nejen pro domácí bierfest

Že tenhle recept neznáte? Není divu, patří k přísně střeženým tajemství šéfkuchařů těch nejvyhlášenějších restaurací. Ale co bychom to byli za hobbymaniaky, kdyby se nám ho nepodařilo vypátrat? A známe i další tajemství: Pokud chlebík ještě nasucho opečete a vzniklé topinky potřete stroužkem česneku nebo pikantní francouzskou hořčicí, potom své hosty povznesete na samý vrchol gurmetského Olympu!

Základ tohoto dlouho utajovaného receptu tvoří dva druhy sýra – eidam a niva. Dále potřebujete kousek uzeného masa, ale ne příliš suchého – ideální je krkovička. Dodá karbanátkům fantastickou vůni a společně s nivou se postará také o chuť. Se solí to potom nepřehánějte, protože obě tyto suroviny jsou slané až až…

Zkusit samozřejmě můžete některé bylinky a například drceného rozmarýnu se vůbec bát nemusíte. Hmotu nakonec spojí trocha hladké mouky s oddělenými žloutky a vylehčí ji naopak tuhý sníh ušlehaný z bílků. Soudržná je vzápětí natolik, že jednotlivé placičky netřeba obalovat před strouhankou v rozšlehaném vejci ani v mouce.



Recept na smažené sýrové mňamky:
150 g eidamu vcelku
150 g nivy
100 g uzené krkovičky
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
na obalení: strouhanka olej na smažení

Jak na to krok za krokem

Na obyčejném struhadle zpracujte jemně oba druhy sýra, tedy eidam i nivu. Uzené maso nakrájejte na kostičky, přidejte je do misky ke strouhanému sýru s oddělnými žloutky a hladkou moukou (podle potřeby jí může být i více). Zvlášť ušlehejte z bílků tuhý sníh a do směsi jej zvolna, ale dobře zapracujte. Ze vzniklé hmoty tvořte rukou malé bochánky, které obalíte ve strouhance a osmažíte na pánvi v rozpáleném tuku dozlatova.

Kousky podávejte k pivu s chlebem, sterilovanou okurkou a cibulkou. Vhodné jsou i různě upravené brambory, zeleninové saláty…

Napsat komentář