HOBBYMANIE(5)

Vánoce za dveřmi: Nevídané zázvorové nafukovačky

Jak je zřejmé, recept na tyto fenomenální zázvorky něco pamatuje, snad dokonce časy c.k. mocnářství a starou dobrou Vídeň. Již tenkrát se prý kuchařky movitých paniček potýkaly s řadou potíží při jeho realizaci. Experimentovaly zejména s dobou šlehání žloutkového základu i časem potřebným k jeho odležení. Někdo dokonce nechával uležet v chladu vypracované těsto i kousky vypíchnuté z rozváleného plátu ještě před vložením do trouby.
My jsme ovšem vsadili na rady O. Davidové (viz recept), samozřejmě jsme neotvírali dvířka trouby (použili jsme horkovzdušnou) a výsledek nás mile překvapil. Vlastně šokoval, protože takový úspěch jsme nečekali – cukroví totiž vyskočilo z původní tloušťky 3 mm (výchozí plát) na neuvěřitelné 2 cm!

Užitečný tip:
Poměrně nevídané je v tomto případě použití čerstvého zázvoru. Jestliže ho neseženete, potom použijte mletý sušený, ale množství zvyšte na 10 g!

Rakvičkové zázvorky:
2 žloutky, 180 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, špetka cukrářských kvasnic (amonium), 10 g čerstvého zázvoru, 3 g sušeného mletého zázvoru

Jak na to (fotopostup najdete pod článkem ▼▼▼)

Čerstvý zázvor oloupejte, oddenek jemně nastrouhejte a přebytečnou tekutinu z hmoty vymačkejte prsty. V míse vyšlehejte žloutky se 100 g jemně prosátého moučkového cukru, oběma druhy zázvoru (čerstvý se sušeným) a amoniem. Hutnou pěnu šlehejte cca 15 minut, mísu pak přikryjte utěrkou a vše uložte do druhého dne v chladu.
Pěna vytvoří na povrchu suchou krustu. Přijdete k ní pak zbylý moučkový cukr, hladkou mouku a v robotu vše hnětačem propracujte.
Drobivý základ vyklopte na vál a dlaněmi jej postupně spojte do podoby tužšího bochánku. Těsto hned rozválejte do podoby plátu silného max. 3 mm a formičkou na zázvorky (mohou být i jiné tvary) z něj vypichujte úhledné kousky. Přeložte je na plech s papírem na pečení a vše vložte do trouby vyhřáté na 160 °C po dobu cca 10 minut. Během této doby v žádném případě neotvírejte dvířka a zázvorky pečte lehce dorůžova (zároveň vyskočí značně nahoru). Hotové cukroví nechte na plechu vychladnout a skladujte je v suchu a teple v papírové krabici s víkem.

 

Napsat komentář