HOBBYMANIE(5)

Vánoce za dveřmi: Překvapte brazilskými perníčky, jsou úžasné!

Ochutnejte a uvidíte sami, že vám nebudou stačit slova chvály. Zaslouží si je. Jak ostatně název napovídá, pochází tento perníkový moučník až z daleké katolické Brazílie, kde se samozřejmě slaví každým rokem Vánoce. A protože na cukroví v našem stylu si tamní obyvatelé dvakrát nepotrpí, dopřávají si sladké například v této přebohaté podobě.

Skutečně je to moučník na bázi jemně kořeněného perníku. A pěkně vydatného, intenzivně medového s čokoládovou příchutí! Úžasně bohatý, atraktivní a přitom nečekaně jemný. Až ochutnáte, začnete možná podvědomě bilancovat, a dojdete také ke zjištění, že je poměrně náročný. Nejen co se přípravy týče.
Leckoho totiž překvapí cena výchozích surovin. Ale takové už tyto slavnostní sladké zázraky z jižní a latinské Ameriky bývají. Samozřejmě pak platí, že tyto „nadupané“ řezy nebudete připravovat na kdekterý víkend, ale největší svátky v roce si netradiční sladký „odvaz“ určitě zaslouží!

Recept na brazilské perníkové řezy:
250 g másla 170 g hnědého cukru 200 g medu 350 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 4 lžičky směsi koření (skořice, hřebíček, zázvor) 3 lžíce kakaa 60 ml mléka; rozvar: 60 ml vody 2 lžíce cukru 1 lžíce brandy krém: 500 g bílé čokolády 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka 250 ml smetany ke šlehání kandované třešně; čoko poleva: 300 g tmavé čokolády 100 g zakysané smetany 50 g bílé čokolády

Jak na to krok za krokem

V rendlíku na plotně rozehřejte máslo, přidejte hnědý cukr, med, za stálého míchání přiveďte vše téměř k varu a odstavte. Hmotu vymíchejte do hedvábného lesku. Zvlášť promíchejte mouku s „prdopečem“, kořením a prosátým kakaem, přilijte zchladlý medový základ, dle potřeby mléko a dobře vše vymíchejte. Tmavé husté těsto nalijte do pekáčku 25 x 30 cm s papírem na pečení na dně a plát upečte (při 180 oC cca 35 minut, nutná zkouška špejlí!). Zchladlý korpus rozdělte na dvě poloviny a každou 1x prokrojte. Získáte 4 stejně velké křehké (!) obdélníkové plátky. V rendlíku svařte z vody s cukrem hustý sirup, přilijte brandy a tekutinou 3 plátky pokropte (čtvrtý zůstane suchý).

V misce v horké lázni rozehřejte bílou čokoládu, vmíchejte do ní kondenzované mléko a po zchladnutí do hmoty zapracujte stěrkou ze smetany vypracovanou pevnou šlehačku. Třetinu krému rozetřete na první sirupem pokapaný plátek v ráfku (forma), přiložte druhý pokapaný plát, rozetřete další díl krému a hustě ho posázejte pokrájenými kandovanými třešněmi.
Přiklopte třetí pokropený plát, na který rozetřete zbylý krém a vše zaklopte suchým, sirupem nesvlaženým plátkem. Docela nahoru nalijte vrstvu tmavé čoko polevy, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda zjemněná zakysanou smetanou (nutno vymíchat!). Povrch hned přizdobte linkami bílé čokolády a jehlou vše dlouhými tahy tam a zpět v centimetrových rozestupech proškrábněte. Řez podávejte důkladně vychlazený.

Náš tip:
Až prokrojíte upečený a zchladlý korpus na 4 plátky, uložte každý samostatný na menší list papíru na pečení. S jejich pomocí se vám pak bude „buchta“ v ráfku, prokládaná patřičně excelentním krémem, snáze skládat. Jsou totiž velmi křehké a drobivé!

 

Napsat komentář