HOBBYMANIE(5)

Vyzkoušejte dort plný vitamínů s pomeranči uvnitř i na povrchu! Jak na to?

Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.
Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické!

Rolovaný pomerančový dort: 4 vejce 4 žloutky 1 vanilkový cukr 150 g krupicového cukru 125 g polohrubé mouky 20 g kakaa 0,5 lžičky prášku do pečiva pomerančová (meruňková) zavařenina
náplň: 9 plátků želatiny 5 pomerančů šťáva z 1 citrónu 3 lžíce cukru 200 ml smetany na šlehání; na dohotovení: 300 ml šlehačky 30 g másla 2 lžíce cukru 2 lžíce medu 100 ml vody 1 pomeranč

Jak na to:

Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků. Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 °C upečte (10 minut). Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.

Bezva finta: Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.

Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou. Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu. V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany.

Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm. První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř. Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny). Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou.

POZOR, NEPŘEHLÉDNĚTE: Tento recept jsme převzali z časopisu Dortománie. Jeho aktuální i archivní vydání si nyní můžete pořídit v pohodlí domova do svého PC, tabletu i smartphonu nyní také v digitální podobě, a to včetně předplatného ZDE ►►►

Napsat komentář