HOBBYMANIE(5)

Zabíjačkové lahůdky: Tentokrát gulášek nad všechny jiné

Zabíjačkový guláš je prý ten nejlepší. Alespoň to tvrdil náš pan řezník. A museli jsme mu dát za pravdu. V tom jsme byli zajedno, na rozdíl od toho, zda do něj přidávat papriku či nikoli. Jedni tvrdí, že by díky tomu zhořknul, zatímco druzí ji používají docela běžně. Co je tedy správně? Rozhodnout se musíte sami.

Oba tábory se naopak vzácně shodují, že nutný je zde kmín a majoránka; bez nich by to nešlo. A univerzální je i pravidlo, že pokrájená játra se k ostatnímu masu přidávají až v okamžiku, kdy je zpola hotové. Solí se pak díky tomu guláš dochucuje až nakonec. V opačném případě by játra ztvrdla, což platí i pro zcela čerstvé maso. A na závěr myslete rovněž na to, že zabíjačkový guláš je určený k rychlé spotřebě. Obsažený kmín a hlavně chléb na zahuštění dlouhému skladování opravdu nesvědčí, a to ani v mrazáku!

Recept na nejlepší zabíjačkový guláš:
Sádlo
cibule drcený kmín plecko lalok, maso od rány část pupku droby (srdce, ledvinky zbavené močových kanálků, jazyk) vývar játra sůl mletý černý pepř česnek chléb

Jak nato krok za krokem:

Osmahněte na sádle sekanou cibuli (1 kg na 1 kg masa), přidejte kmín, maso a droby na kostky s výjimkou jater, vše orestujte a za občasného podlití vývarem duste do poloměkka. Dále přidejte játra, a jakmile je vše měkké, ochuťte základ pepřem, drceným česnekem a solí. Nakonec guláš zahustěte strouhaným chlebem, případně odblaněným vepřovým mozečkem.
-tam-

Napsat komentář