HOBBYMANIE(5)

Zabijačkové lahůdky: Známe tajemství opravdu dobré huspeniny!

Základními stavebními kameny dobré domácí huspeniny jsou kolena, nohy, hlava a hlavně vařené kůže. Z koření nelze zapomenout na bobkový list, nové koření a pepř. Dobrou práci odvede také ocet, kterým vývar po vyjmutí již měkkého masa ochutíte a krátce jej povaříte. Nezapomeňte pak z hladiny sebrat vyvařený tuk.

Huspeninu můžete nakonec plnit do ozdobných forem, které se dají rovněž vyložit nejrůznějšími přísadami, například vařenou mrkví, cibulí, nakrájenými vejci uvařenými natvrdo, pokrájenými sterilovanými okurkami nebo hráškem. Pokud zvolíte tvarově rozmanité formy silikonové, můžete se po zchladnutí a vyklopení huspeniny radovat z krásných, velice dekorativních tvarů, jež při podávání vzbudí obdiv u všech strávníků. Sulc podávejte s cibulkou nakrájenou nadrobno a octem, případně jej na talíři dle chuti přisolte a opepřete.




Recept na důkladnou zabíjačkovou huspeninu:
Vepřové nožičky
kosti s masem kůže sůl bobkový list celý černý pepř a nové koření mletý černý pepř vývar
V hrnci s osolenou vodou, bobkovým lisem, celým pepřem a novým kořením uvařte kosti s masem, kůže i nožičky. Měkké vyjměte a nakrájejte na kousky, kůže umelte v mlýnku´na maso. V míse vše smíchejte, dochuťte octem, mletým černým pepřem a případně solí. Přilijte teplý scezený vývar, ze kterého jste sebrali tuk. Důkladně vše promíchejte a nalijte do ozdobných forem či pekáčku a nechte v chladu ztuhnout. Huspeninu pak z forem vyklopte.
recept na masitou huspeninku se zeleninou:
1 kg libové plece bez kůže 1 koleno 3 nožičky, sůl 1 mrkev bobkový list celý černý pepř celé nové koření 1 cibule 100 g sterilovaných okurek ocet
V mírně osolené vodě uvařte očištěné maso s mrkví a kořením. Měkké maso vyjměte, vykostěte a pokrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm. Kůže z kolene a nožiček umelte. Mrkev pokrájejte na kolečka. Do mísy vložte maso, kůže, scezený vývar bez tuku, mrkev, cibuli nakrájenou nadrobno a okurky na drobné kostičky. Dochuťte octem a dle chuti přisolte. Promíchejte a dejte ztuhnout do forem.

Jak to dělají na Slovensku

Neláká vás naše tradiční huspenina právě proto, že jsou v ní všechny složky jemně umleté nebo nasekané? Může to být skutečně otázka vzhledu, proč člověku jinak chutný sulc nešmakuje. Potom ovšem zkuste huspeninku, jak ji dělají na Slovensku. Skutečně je to pastva pro oči, když před vás postaví takový krásně naaranžovaný talířek s většími kousky masa, proužky kůže a barevnou zeleninou…

Recept na huspeninu ze středního Slovenska:
1 vepřové koleno 2 nožičky mrkev kořenová petržel (může být celer) bobkový list pár kuliček černého pepře sterilovaný hrášek a kukuřice sůl cibule ocet
Koleno a nožičky uvařte s mrkví a petrželí v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Měkké maso a kůže z kostí oberte a velké kousky rozdělte na menší. Kůži nakrájejte na proužky, mrkev a petržel na kolečka.
Do hlubokých talířů nejprve naaranžujte maso, přidejte proužky kůže, vařenou i nakládanou zeleninu a zalijte vše vývarem, který jste ještě ochutili solí. V chladu pak nechte vše ztuhnout. Hotová huspenina se z talířů nevyklápí, ozdobte ji cibulí, zakápněte octem a přikusovat můžete chléb.

 

Napsat komentář