HOBBYMANIE(5)

Zázrak z formy na chlebíček: Nepečený dezert s tvarohem a jablky

Příprava dezertu je sice úžasně snadná a rychlá, ale přece jen se ji vyplatí zhostit s větším časovým předstihem. Složený ve formu sice v chladničce ztuhne již za cca 2 hodiny, ale je také zapotřebí, aby se v náplni patřičně rozležely a zvláčněly použité piškoty. Dětské zvlhnou takřka okamžitě, ale cukrářské už nějaký čas vyžaduji. Uložte tedy chlebíček v chladničce klidně přes noc!
Návod na přípravu domácích piškotů najdete ZDE ►►►
A ještě jedno doporučeni: V předpisu jsme nechali želatinu nabobtnat v kalvádosu, tedy pálence z jablek, která dezert fantasticky navoní. Pokud jej ovšem hodláte nabídnout dětem (věřte, že si ho zamiluji!), potom použijte místo alkoholu vodu.

 

Ingredience pro nepečený dezert s tvarohem a jablky:
3 lžíce kalvádosu » 4 plátky želatiny » 700 g jablek » 80 g krupicového cukru » 1 sáček skořicového cukru » 100 ml vody » šťáva z 0,5 citronu » 400 g měkkého tvarohu » 50 g moučkového cukru » 200 ml smetany ke šlehání » cukrářské piškoty (mohou být dětské); čoko poleva: 100 g hořké čokolády » 2 lžíce zakysané smetany; na dohotovení: cukrářské perličky » čoko filigrány

Jak na to krok za krokem (fotonávod pod článkem ▼▼▼)

 V předstihu nechte nabobtnat v troše kalvádosu na kousky nastříhané želatinové plátky. Jablka oloupejte a zbavena jádřinců nahrubo nastrouhejte. V kastrolu na plotnu k nim přidejte krupicový i skořicový cukr, přilijte dle potřeby vodu a vše krátce poduste. Po odstavení k pyré přidejte citronovou šťávu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu.
Zvlášť vymíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a šlehačkou vypracovanou ze smetany, pěnu vmíchejte do chladnoucího pyré a zvolna vše stěrkou propracujte. část hmoty rozetřete na dno formy na chlebíček (cca 30 x 11 cm) vyložené folii a uložte do ní vrstvu piškotů. Přidejte další náplň a piškoty. Takto pokračujte, dokud formu nenaplníte (nahoře budou piškoty), obsah překryjte přebývající folii po stranách, zatižte jej prkénkem a nechte vše v chladu ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne. Z formy vyklopený dezert potřete na povrchu rozehřátou čokoládou vymíchanou se zakysanou smetanou a přidejte dekoraci např. v podobě čoko filigránů a perliček.
 

 

Napsat komentář