HOBBYMANIE(5)

Epsomská sůl v domácnosti

Epsomská sůl je nejčastěji známá jako součást koupelových solí, ale nabízí daleko širší škálu použití – zklidnění namožených svalů, prospívá zdraví, zlepšuje úrodu zahradníků, pomáhá při úklidu domácnosti.

Co je epsomská sůl

Od té klasické se liší tím, že se jedná o minerální sloučeninu hořčíku a síranu a je technicky známá jako síran hořečnatý.

Skládá se z drobných bezbarvých krystalků, které vypadají jako kuchyňská sůl, ale ve skutečnosti se jedná o něco úplně něco jiného, protože kuchyňská sůl je tvořena chloridem sodným. Jak a kde tedy epsomskou sůl využívat?

Uvolnění těla

Rozpustíte-li epsomskou sol v teplé vodě, získáte lázeň, jejíž minerály se snadno vstřebávají kůží a okamžitě působí ve vašem těle. Ionty hořčíku se oddělí od molekul epsomské soli a začnou uvolňovat stres podporou produkce serotoninu a snížením účinků adrenalinu.

Hořčík také hraje klíčovou roli při produkci energie v buňkách, pomáhá nám cítit se povzbuzeni, aniž by způsoboval pocity neklidu nebo úzkosti.

Kromě zmírnění napětí, bolesti a křečí má síran hořečnatý několik dalších pozitivních účinků na lidské tělo.

Pomáhá v mnoha enzymatických funkcích, reguluje zadržování tekutin v buňkách a usnadňuje tělu využití vápníku k přenosu chemických signálů do celého nervového systému.

Vyčištění hrnců a pánví

Postačí nasypat malé množství epsomské soli do špinavého nádobí, než jej vydrhnete. Abrazivní textura krystalů soli pomůže snadněji odstranit přilepené potraviny, aniž by došlo k poškození vašeho nádobí.

Čištění dlaždic

Smíchejte stejné množství epsomské soli a tekutého mycího prostředku na nádobí a vytvořte účinný čistič dlaždic a spár.

Naneste tuto směs na špinavé nebo potřísněné povrchy v koupelně, kuchyni nebo i venku a nechte minutu nebo dvě vsáknout.

Poté odstraňte uvolněné nečistoty a opláchněte.

Využití na zahradě

Síran hořečnatý lze mimo jiné použít k hnojení vašich rostlin, ozelenění trávníku, odstranění nežádoucích hmyzích škůdců a jako prevenci proti slimákům.

Napsat komentář