Jak na správné čištění zubů?

Kdo z nás se rád nezasměje? Abyste si přitom nemuseli dávat pozor, zda jsou nebo nejsou vidět zuby, je důležité o ně správně pečovat. Chrup je naší vizitkou, stejně jako pleť nebo vlasy. Abyste se za něj nemuseli stydět, máme pro vás tipy, jak se o něj starat.

Začneme u pomůcek na čištění zubů

Když přijde na čištění zubů, je třeba si nejprve pořídit vše, co k tomu potřebujeme. S dobrou technikou a správnou výbavou už pak bude čištění hračka. Co tedy budete potřebovat?

  • Vhodný kartáček, který je třeba měnit při opotřebení nebo každé 3 měsíce.
  • Mezizubní kartáčky
  • Jednosvazkový kartáček
  • Dentální nit
  • Zubní pastu

Jak si správně čistit zuby?

Základem je používání běžného zubního kartáčku, který by měl mít malou hlavu a měkká, rovná vlákna. Na kartáček naneste malé množství zubní pasty, pod úhlem 45° ho přiložíte napůl k dásni a napůl k zubům, a malými, krouživými pohyby si zuby začnete čistit. Na kartáček netlačte, hlídejte si, ať nevynecháte žádné místo.Štětinky kartáčku by se měly dostat do místa mezi zubem a dásní, aby se tam nemohl usazovat plak, který pak může stát za krvácením dásní. Zuby čistěte, dokud nejsou hladké.

Nevíte, jak se dostat k hůře dostupným místům, například k vnitřním ploškám stoliček? Pak použijte jednosvazkový kartáček, který přikládáme tak, aby jeho vlákna směřovaly mezi zub a dáseň, mírně na něj zatlačíme, aby se vlákna rozprostřely a zuby čistíme malými krouživými pohyby.

Jednou denně je třeba vyčistit i mezizubní prostory, ideální je k tomu večer. Mezizubní kartáček přiložte špičkou ke vstupu do mezizubního prostoru, šikmo k dásni. Opatrně ho z poloviny zasuňte do mezizubního prostoru a napřimte ho. Místa, kam se kartáčkem nedostanete, vyčistěte zubní nití.

Zdroj: fotobanka

Co dělat, když máte problém se zuby?

Jednou za 6 měsíců byste měli navštívit dentální hygienu, pokud máte se zuby problémy, pak je lepší ji absolvovat po 3 měsících. Pokud se na zubu objeví kaz, je třeba ho co nejdříve ošetřit, vyhnete se tím mnoha dalším problémům, které pak mohou vést až k extrakci zubu a zubním implantátům. Když nejste spokojeni s barvou zubů, můžete absolvovat jejich bělení. Nepodceňujte ani preventivní prohlídky u stomatologa, během nich můžete problémy najít dřív, než vám začnou způsobovat problémy.Náš tip na závěr: Nevíte si rady se správnou péčí o ústní dutinu, nebo hledáte zubaře, případně dentální hygienu? Vše najdete v Institutu klinické a estetické medicíny Asklepion.

Napsat komentář