HOBBYMANIE(5)

Aby nám skalka dělala potěšení

Patříte mezi majitele zahrady a rádi byste si ji zkrášlili skalkou? Poradíme, jaké rostliny jsou ideální volbou.

Zaměřeno na rostliny

Pro skalky jsou ideální volbou trvalky, které mají nízký trsnatý nebo polštářovitý vzrůst a bohatě kvetou. Volte takové druhy, které jsou více otužilé. Při výběru berte v potaz místo, kde je skalka umístěná. Důležité jsou také nároky rostlin na světlo, zálivku a půdu. Vybírejte takové druhy, které jsou v souladu svým vzrůstem, dobou květu, barvou a olistěním. Je potřeba si uvědomit, jakou velikost budou skalničky v budoucnu mít. Nevolte takové rostliny, které mají vyšší rozměry, samy se vysemeňují nebo vytvářejí odnože. Postupně vám vytlačí ostatní květiny. Nevhodné jsou třeba břečťany, máta, barvínek či agresivní druhy travin.

Jak na osázení skalky?

Plochu skalky si nejprve řádně vyčistěte a odplevelte. Zbavte ji kořenů vytrvalých plevelných rostlin. Později se vám ze skalky budou hůře odstraňovat. Šikovným pomocníkem proti plevelům je geotextilie. Většině skalniček bude vyhovovat běžná a převážně hlinitovápenatá a písčitá půda. Pokud chcete sázet rostlinky, které mají kyselejší půdu, připravte jim jamky, které naplníte směsí rašeliny a křemičitých písků smíchanou s listovkou. Použít můžete i lesní hrabanku. Máte-li skalničky vápnomilné, přidejte do substrátu kousky staré omítky nebo drceného vápence. Jakmile máte všechny rostliny vysazené, jejich okolí posypte kamennou drtí. Ta funguje jako ochrana listů proti styku s mokrou zeminou nebo před slimáky. Navíc zabráníte prorůstání plevele.

Jakmile máte skalku připravenou, můžete začít s jejím osazováním. Rostliny, které mají vyšší vzrůst, umístěte po jejím obvodu. Kobercové rostliny, nebo převislé mají své místo na okraj, tady vám více vyniknou. U rožců nebo rozchodníků potřebujete omezit růst, proto je umístěte na nejhorší místo skalky.

Napsat komentář