Dáváte přednost ekologické domácnosti? Poradíme, jak vyčistit koupelnu bez chemie

Pokud patříte mezi ty, kdo dává při úklidu přednost přírodním přípravkům, určitě vám není neznámé používání jedlé sody, citronu, kyseliny citronové nebo třeba octa. Všechny tyto přísady můžete použít při úklid koupelny.

Čištění vany nebo sprchové vaničky

Vhodným pomocníkem je řidší pasta, kterou si připravíte smícháním jedlé sody, octa a vody. Tu naneste na povrch vany nebo sprchové vaničky a nechte působit po dobu 10-15 minut. Pastu můžete i více naředit a nalít do odpadu. Na povrchu s pastou použijte jemný kartáček nebo hadřík a zbavte jej nečistot a nánosů vodního kamene. V poslední fázi celý povrch opláchněte vodou a vytřete suchým hadříkem. Stejný postup lze aplikovat také na spáry a dlažbu.

Vodní kámen také pomáhá odstranit samotná citronová šťáva či ocet. Tady však pozor. Ocet řeďte vodou v poměru 1:1. takto připravenou směs lze nastříkat i na dveře od sprchy, zástěny, obklady nebo kovové komponenty. Je potřeba ji nechat působit asi 15 minut a pak řádně omýt teplou vodou. Následně vše vytřete dosucha. Ocet je prostředek velmi levný, snadno dostupný, účinný a šetrný pro životní prostředí.

Smaltové povrchy vyčistíte také směsí připravenou ze sody a kyseliny citronové. Jak na to? 100 g jedlé sody smíchejte s horkou vodou tak, abyste vytvořili hustou kašovitou směs. Tu naneste na povrch vany nebo umyvadla a nechte působit po dobu 15 minut. Mezi tím si připravte roztok kyseliny citronové a vody a povrch s jedlou sodou jím omyjte. Pak použijte teplou vodu a suchý hadřík na vysušení.

A co zrcadlo?

Opět si můžete připravit prostředek přírodního charakteru. Získáte jej smícháním 0,5 litru vody, 50 ml octa a 20 ml čistého lihu. Vzniklou směs přelijte do rozprašovače. Vydrží vám celkem dlouhou dobu. Obdobu představuje voda smíchaná se šťávou vymačkanou z jednoho citronu. Na doleštění zrcadla pak postačí suchý papírový nebo hedvábný hadřík.

Napsat komentář