HOBBYMANIE(5)

Hledáte vhodnou relaxaci? Kreslete mandaly

První mandaly se vytvářely z barevných písků a dalších sypkých materiálů. Vy si je však klidně můžete namalovat sami nebo si pořídit omalovánky mandal. Touto činností podpoříte svoje duševní zdraví, neboť malování mandal představuje jakýsi druh arteterapie. Díky kreslení se dokonale uvolníte a zbavíte se nadbytečného stresu. Kromě toho trénujete svůj mozek tím, že trénujete obě mozkové hemisféry. Zlepšíte si motorické a koordinační schopnosti, rozvíjíte svoji kreativitu pro kombinaci barev a logické myšlení pro výběr specifické barvy k určitému vzoru. Dokonale se soustředíte. Malování mandal má obdobné účinky jako třeba meditace.

Mandala jako omalovánka

Existují předtištěné mandalové vzory různé náročnosti. Záleží jen na tom, na co se cítíte a co se vám líbí. Při vybarvování používejte takové barvy, které lahodí vašemu oku i vaší mysli. Nenechte se ničím omezovat. Nejde o výsledný efekt, ale o samotný proces tvoření.

Mandala malovaná na kameny

Necítíte-li se na to, abyste vytvořili vlastní mandalu na papír, vyzkoušejte tečkovanou mandalu na plochý kámen. Základ tvoří podkladová akrylová barva, kterou nanesete na plochu kamene a necháte ji zaschnout. Následně můžete použí fixy nebo barvy a speciální dřívka a začnete tečkovat. Počátek je tečka uprostřed kamene. Pak následují puntíky kolem ní. Měňte barvy, tak jak se vám jejich kombinace líbí a tečkujte dokud nebude celá plocha zaplněná. Pokud chcete, aby mandala vypadala více plasticky, do větších teček namalujte bílé body.

K malování mandal nepotřebujete žádné velké vědomosti ani dovednosti. Nejsou dána jasná pravidla, jak mandalu kreslit nebo jak ji vybarvovat. Jejich tvorba nebo vybarvování však vyžadují klid, čas a soustředění. Při práci s nimi můžete poslouchat relaxační hudbu. Pro vybarvování můžete využívat pastelky, voskovky či fixy. Je jen na vás, jak si svoji mandalu vytvoříte.

Napsat komentář